Яна Пенчева е бургаското момиче, което участва в продължението на родолюбивия проект „Аз съм Българка“ на габровския фотограф Радослав Първанов. Тя е една от 22 - те девойки, които са избрани след кастинг и облечени в народни носии са заснети на 65 знакови места в България. Снимките с Яна представят Южното Черноморие.
Красивата бургазлийка от три години танцува в клуб за народни танци „Лазур“ и споделя, че когато облече народна носия се чувства много красива:
„Неописуемо е чувството, когато съм с такава дреха на повече от век! А и близките ми много се гордеят с мен и се радват когато се включвам в такива проекти.“
Яна е участвала и в заснемането на календар за 2019 година на сдружение "Българските корени", в който са представени автентични женски носии от цялата страна. Тя е облечена в невестенска дреха от с. Люляково.
Красивата бургазлийка е участвала в конкурси за красота и е печелила призови места, миналата година е избрана за „Мис Свети Влас“.
Приоритет за нея сега е да продължи образованието си, предстои й да завърши Строителния техникум. Яна мечтае да стане детска учителка и се подготвя за кандидат - студентските изпити. Тя е уверена, че ще успее да намери време за всичко и е категорична, че ще продължи с участието си в родолюбиви проекти.
Интервюто с нея може да чуете в звуковия файл:
Атанасовското езеро празнува имения си ден на 18 януари. Традицията е вече 12-годишна. Организаторите от Зелена Странджа и Българска фондация Биоразнообразие са подготвили различни прояви. От Зелена Странджа организират дълга разходка до кв. "Сарафово" покрай южната част на Атанасовското езеро. По традиция от сдружението отбелязват Атанасовден със..
Календарът на Държавна агенция „Архиви“ за 2025 година разказва истории чрез снимки и рецепти от края на XIX и началото на XX в. Той е на тема „Вкусове и аромати на времето“. Всеки месец е представен с интересна снимка и рецепта от стари времена. Има описания за приготвяне на изтънчени ястия, но има и такива за по – обикновени, които често са..
Датата, която се очертава като хит тази година, е 25.05.2025 г. 12 са вече заявките заради съвпадението на еднакви числа. Денят е и неделя. Управителят на Общинското предприятие „Обредни ритуали“ Магдалена Карастоянова поясни: "Преди обяд ще има бракове на "Вардар", а в следобедните часове в Морското казино. Има заявки и за няколко изнесени..
В най-романтичния месец на любовта, виното и мечтите Етно кафене и музей ще изненада жители и гости на града с едно различно събитие, съобщават от Община Бургас. На 1 февруари от 14:00 часа всеки желаещ може да се присъедини към специална творческа работилница, която е насочена към визуално представяне на целите и мечтите за 2025 година. Организатор..
Ледената пързалка пред съдебната палата в Бургас е едно от най-предпочитаното места за бургазлии от всякакви възрасти. Най-малкият посетител е на 3.5 години, а най-възрастния е на 76, разказа Николай Георгиев, който работи там. Според него интересът наистина е много голям, най-вече от учениците. "Това безспорно е атракция. Имаме вече и постоянни..
Бетонните блокове на ВиК по бул. „Стефан Стамболов“ се преобразяват от графити художника Иван Янков Esteo. Общата площ, на която художникът работи надхвърля 100 кв. метра. Две различни композиции ще бъдат изобразени на двете съоръжения, като предизвикателство е и разчупената форма, по която се рисува. Композициите ще са свързани идейно, а..
Ски зона Котел отвори в края на миналата година и бързо се превърна в хит за бургазлии, които искат да видят сняг, да покарат ски или да се спускат с шейни. Само на час път от морския град тя предложи на децата през ваканцията снежни преживявания. Зоната се намира в местността „Трите вятъра“ на 4 км от Котел в посока с. Кипилово...
Атанасовското езеро празнува имения си ден на 18 януари. Традицията е вече 12-годишна. Организаторите от Зелена Странджа и Българска фондация Биоразнообразие..
Датата, която се очертава като хит тази година, е 25.05.2025 г. 12 са вече заявките заради съвпадението на еднакви числа. Денят е и неделя...
Календарът на Държавна агенция „Архиви“ за 2025 година разказва истории чрез снимки и рецепти от края на XIX и началото на XX в. Той е на тема „Вкусове..