Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и специфични местни храни, ястия ,продукти и напитки дори , така , както е известна и брандирана – Средиземноморската/напр./ в цял свят.
Но, и в това за малко нашата страна да не участва, и отново загуби много от характерните ни ястия и продукти, ако не бе отговорното и далновидно отношение, и внимание към случващото се в туризма на Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, който първи сигнализира за това, което вече бяха започнали да правят специалистите от Русия, Турция, Грузия, и обединявайки се с още две имена – професионалисти във хотелиерството и ресторантьорството като Георги Тръпков – зам.председател на БУПСПА, и председател на сдружението на хотелиерите в Поморие, и Желязко Каракашев – едно от топ-имената в туризма ни, ресторантьор и хотелиер – създадоха инициативната група, която вече официално представя нашето участие в общия кръг от специалисти подготвящи и разработващи визията, съдържанието и всичко нужно по бранда – „Черноморска кухня“. Това бяха гостите в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота, а БНР-Бургас е първата медия,която представи това начинание. Срещата с тях бе в Поморие,където гостуваше Шеф Каракашев, и докато предаваше своите умения – обучавайки свои колеги , заедно с домакина Георги Тръпков и Желязко Атанасов дискутираха , но и реално представяха някои от идеите за нашето участие в новия бранд.
А, как се стигна до него, какво обхваща и повече за целите на марката – чуйте какво каза Желязко Атанасов:
Ето и какво каза Желязко Каракашев за ползите от създаването на тази марка, и за възможността ,макар и позакъснели да спасим – защитавайки ги, някои от нашите кулинарни продукти ,традиции и ястия, които все още не са брандирани от съседите ни , а така и да запазим и популяризираме нашите традиции:
А ето и какво успя инициативната група да направи до сега, но и полагат началото в търсенето на съмишленици, както и отправят покана към всички вас – от морето, или по-далече от него, от града до селото, и към всички техни колеги хотелиери и ресторантьори – участвайте и вие в създаването на нашата визия и меню в общата Черноморска кухня :
Ако ви е станало любопитно- какви ястия биха присъствали в Черноморското меню - чуйте някои примери ,които дадоха за характерни ястия в бранда „Черноморска кухня“ –Желязко Атанасов и Желязко Каракашев:
И още, за ползите от участието ни в тази обща програма по създаването на марка „Черноморска кухня“ в национален и международен план:
Благодарение на „народната дипломация“ между страните от Черноморския басейн реализирането на подобен бранд ще бъде добър повод за сплотяване в отношенията и привличането на по-различен клас туристи в развиващият се и променящ световен туристически пазар,а благодарение на реакцията и усърдието на инициаторите – Желязко Атанасов, Георги Тръпков и Желязко Каракашев, България не пропусна поредна важна крачка в опазването и развитието на националните ни сегменти - съставна част, и от туристическата ни визия в международен план.
Това е началото, и очаквайте още по темата в предаването за туризъм „Виа Понтика“ и в програмата на БНР-Бургас.
Нова седмица-нов късмет! Добро утро на 25 ноември от сутрешния екип на БНР-Бургас-Петя Янакиева и Нина Рангелова. Ето и част от акцентите до 10 часа: Над 20 са населените места в Бургаска област с воден режим през лятото. За решаването на проблемите им са необходими средства, а споровете кой трябва да ги осигури водоснабдителните..
Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор е Теодора Кралева, аз съм Стефка Бакърджиева. В предаването ни днес:..
Добър ден на 23 ноември, събота. Темите в обзорното ни предаване днес обхващат политически, здравни, културни и социални аспекти: - Проследяваме втората седмица от работата на 51-вия Парламент и изборът за председател. - Трябва ли данъчните ставки за ресторантьорството и хлебопроизводството да се върнат на 20%. Какво е мнението на КНСБ? - Критично..
Темите в предаването: Пътноподдържащите фирми в ямболска област са в готовност за реакция при усложнена зимна обстановка. Изпълнени ли са изискванията за необходимата техниката и инертни материали ще разберем от директора на Областното пътно управление инж. Галин Костов. Станция за рециклиране на пластмаса и алуминиеви кенове беше открита днесв..
Момичета, различавайте стил от мода. Стил – това е дреха, която е удобна и ви отива. А модата са онези непонятни неща, за които важи приказката – Царят е гол! Следвайте ни за още полезни съвети… Така започва времето за уикенд релакс – „Ева в неделя“. Мода, клюки и интересни срещи ни предстоят и този следобед в ефира на БНР – Бургас, ето какво..
Денят е такъв, какъвто си го направите. Затова защо не го направите великолепен? Добро утро в петък, да го започнем с усмивка и добро настроение! Екипът ни днес - звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Нина Димитрова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - 130 таксита ще..
На втория ден от посещението си в Бургас регионалния министър Виолета Коритарова се срещна с представи на ВиК дружеството и кметове от региона. Темата бе дали е възможна водна криза и как да се предотврати. Отговора след малко в първия час. Също тогава един бургаския акцент свързан с изграждането на многоетажен паркинг в района на улиците „Дебелт“ и..
Добър ден на 23 ноември, събота. Темите в обзорното ни предаване днес обхващат политически, здравни, културни и социални аспекти: - Проследяваме втората..
Момичета, различавайте стил от мода. Стил – това е дреха, която е удобна и ви отива. А модата са онези непонятни неща, за които важи приказката – Царят..
Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви заредим с..