Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да се приготвя агнешко за Гергьовден е древен обичай

Снимка: архив

Обичаят - за Гергьовден да се приготвя агнешко месо, е запазен от старата традиция за този празник да се дава като жертва от най-доброто, което си произвел и отгледал. 

До днес в много по-малки населени места и села е съхранен и друг Гергьовски обичай - за общите празнични трапези. 

Според обредната традиция за Гергьовден най-важно е така нареченото "Даване" - краеведът Калина Тодорова:
Някога се е давало ето точно това агне гергьовското - Младището, ще се избере най-хубавото агне. Гергьовският курбан се нарича "Даване" и това даване е обредно и е с много голяма увереност, че ти даваш на Бога, Богът връща даденото
Гергьовското даване на всяко семейство е споделяно първо на обща трапеза. 
Няма населено място, в което да не е имало обща трапеза. Всяко семейство носи агне и се редят на общата трапеза по родове. Ще мине попът след общоселската трапеза, ще се приберат в къщи и тогава ще бъде поставена и обредната трапеза у дома. Тогава вече ще може да се накуси Младището, което обредно си дарил

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44