Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Честваме празника Бъдни вечер

Снимка: БГНЕС

На Бъдни вечер в народните обичаи могат да се открият различни традиции. Вечерта всички членове на семейството сядат на масата. Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и постна тъй като е последният ден от Рождественския пост. На нея трябва да има нечетен брой ястия. На трапезата трябва да има: варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Панаир на кариерата в Благоевград

Пролетното издание на Панаир на кариерата събра на едно място над 18 представители на фирми - работодатели от различни сектори и млади хора, които търсят реализация на пазара на труда. Събитието е организирано от Община Благоевград заедно с младежката неправителствена организация Ротаракт от двата университета – ЮЗУ и АУБ.  Панаирът на кариерата..

публикувано на 16.04.25 в 19:34

Благословиха хляба в Благоевград

С благослов  на хляба от отец Андон Шавулев от  благоевградската църква „Въведение Богородично“ бе поставено началото на 26-то издание на Националния ученически празник „За хляба наш“.  Директорът на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград Богдана Костадинова приветства с добре дошли всички гости от Враца, Бяла..

публикувано на 16.04.25 в 19:00

Ученици от Перник с флаери към шофьори в кампания за пешеходци

Ученици от Детско полицейско управление в 12-то основно училище в Перник раздаваха флаери на водачи на МПС на паркинга на един от големите търговски обекти в града. Инициативата е на ОДМВР и е част от кампанията „Внимание! Пешеходци зад автомобила”. Кампанията стартира на 12 февруари т.г.  На видни места на паркингите бяха поставени табели, които да..

публикувано на 16.04.25 в 15:40
Гергана Орманлиева

Гергана Орманлиева е новият заместник-директор на Агенцията по заетостта

Общинската съветничка от БСП в Гоце Делчев Гергана Орманлиева е назначена за заместник-директор на Агенцията по заетостта. Назначението ѝ идва след повече от десетилетие активно участие в местната политика и социалната сфера, а за мнозина тя е едно от разпознаваемите лица на левицата в региона. Орманлиева е добре позната на жителите на Гоце Делчев,..

публикувано на 16.04.25 в 15:15

Юристи садиха дръвчета в Благоевград

Представители на Благоевградската адвокатстка колегия отбелязаха своя професионален празник – Деня на юриста и на българската Конституция като засадиха десет дръвчета в центъра на областния град. Инициативата бе реализирана съвместно с представители на Общинско предприятие „Озеленяване“.  В 13 часа юристите дойдоха на ул. „Иларион..

публикувано на 16.04.25 в 14:11

III ОУ “Димитър Талев” Благоевград празнува 70-годишен юбилей

Тази година се навършват 70 години от създаването на III ОУ “Димитър Талев” в Благоевград. Юбилеят ще бъде отбелязан  с тържествен концерт на 23 май в Зала “Яворов”.  "В исторически план  на 50 -тата годишнина  отчетохме, че над 9 хиляди души са завършилите образование в учебното заведение" - това каза в ефира на РБ директорът на III ОУ “Димитър Талев”..

публикувано на 16.04.25 в 12:45

С конкурс за научна разработка започна „За хляба наш…“ в Благоевград

С конкурс за научна разработка започна 26-то издание на Националния ученически празник „За хляба наш…“, който традиционно се провежда в Благоевград.  Ученици от Враца, Хасково, Бяла Слатина, Добрич съчетават традиция и модерност в представянето на проектите си за хляба. Събитието откри директорът на Център за личностно и творческо развитие на..

публикувано на 16.04.25 в 12:44