В очакване на пролетта е необходимо да променим „зимните“ си навици и да направим пролетното прочистване на нашия организъм. Време е да се възползваме от пролетния сезон и да започнем да се храним правилно. Съвети за това сподели в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград Яна Данаилова, нутриционист, специалист по здравословно хранене и преподавател по йога.
С идването на пролетта изпитваме преход от по-пасивен към по-активен начин на живот, което поставя тялото ни в период на адаптация. Какви са възможните начини да повишим нивата си на енергия, да постигнем физически и психически баланс?
„Преходният сезон е свързан със стрес, предизвикателство е за тялото да се адаптира към все по-дългия ден, от друга страна по-добрата експозиция към слънчевата светлина, смяната на времето, но и промяна на хранителния режим. Зимата е период, в който се храним с по-тежка и в по-голяма степен животинска храна, липсват плодове и зеленчуци. Малко или много тялото ни изчерпва своите депа от микроелементи, витамини и и минерали. Преходният сезон е свързан със състояние, категоризирано като пролетна умора. Това не е болестно състояние, но има характерна симптоматика – липса на енергия, отпадналост, възможни са апатични и депресивни състояния, отслабен имунитет. Със сигурност имаме изчерпани нива на витамин Д заради по-ниската експозиция на пряка слънчева светлина, нивата на серотонин са по-ниски поради тази причина.
Ето защо пролетта е времето, в което трябва да презаредим телата си. Природата е наш съюзник и помощник в това отношение. Животът разцъфва, време е и ние да разцъфнем, да регенерираме, да възобновим телата си. На пазара скоро ще има свежи сезонни плодове и зеленчуци , които предлагат на телата ни изобилие от минерали с много висока концентрация, в комбинация с фибри и витамини, особено витамин С. Желязото, в копривата, в лапада - микроелементи, които са от съществено значение, както за настроението ни, така и за нашия имунитет. Зеленолистните са носители на хлорофила – пигмент, който е аналогичен на нашия хемоглобин – съставката от кръвта, която реално транспортира кислорода към клетките. В този смисъл е време да наситим менюто си със свежа сезонна храна. Плодовете също не са за подценяване – очакваме със сигурност черешите – пъстроцветната палитна от свежи сезонни плодове и зеленчуци, които да наситят менюто ни и да презаредят телата ни. Повече време навън, сън, вода и движение – това е рецептата, която може да ни помогне по-лесно да се адаптираме и да преодолеем симптоматиката на лека уморяемост и липса на енергия и адаптацията на тялото ни към преходния сезон“.
Яна Данаилова посочи, че трябва да отделяме нужното внимание върху храната, която консумираме в ежедневието. „Често обичам да правя следната аналогия: след като слагаме качествено гориво в колата си и се наслаждаваме на добрия ход на двигателя, защо очакваме ако консумираме некачествена храна, тялото ни да функционира добре. То също се нуждае от добра храна. А храната е субстрат на здравето. Но храната може да бъде субстрат и на болестта, т.е. храната както може да ни оздрави, така може и да ни разболее“. Към негодната храна се отнася високоиндустриализирана, преработена, с консерванти, подобрители. Когато е налице болестен процес, храната задължително трябва да бъде компонент от цялостния комплексен подход за лечение.
Специалистът по здравословно хранене сподели, че в своето хранене следва едно основно правило: храната да бъде максимално близко до природата, т.е. да е преминала през минимална индустриална преработка. „Ако ще консумирам – зърно, да бъде зърно, а не някакъв дериват от зърно. Ако ще консумирам киноа – да бъде киноа, а не чипс от киноа. Колкото по-проста е храната, толкова по-добре. Уважавам един автор – Майкъл Полън, който казва: „Не консумирайте храна, която баба ви не би разпознала като такава“. Т.е. всичко, което отваряме от пакетчета, бурканчета, от кутийка – може би не е храна. Ние сме единствените живи същества на планетата, които си правим експерименти с храната. Лъвът яде месо, кравата пасе – те така се хранят. Ние не можем да кажем, че сме всеядни, ние също трябва да ядем храната от природата – така, както е създадена, с минимална термична обработка. Едно е да консумираме месо, друго е деривати на месо, примерно колбаси. Съветът ми към слушателите: това, което природата създава, даровете и, благата и – това да бъде основната съставка на нашето меню.“
Яна Данаилова сподели още, че пролетта предлага много възможности да влезем във форма като се отървем от няколко излишни килограма. На трапезата трябва да присъства приоритетно растителната храна – всички зеленолистни са бедни на калории, но богати на фибри, които създават усещане за ситост, регулират нивата на кръвната захар, понижават гликемичния индекс на храните и реално регулират и нивата на холестерол в тялото ни. Затова е важно да се увеличи консумацията на сурова храна – много лесен метод, чрез който можем да се освободим от излишни килограми. „Не съм привърженик на драстичните диети, които водят до нежелания йо-йо ефект. Драстичните диети объркват човешкият метаболизъм. Съветвам храненето да бъде балансирано, да е налице умерен калориен дефицит. Редуцираме храната, отстраняваме всички рафинирани, високопреработени храни – бяло брашно, захар, газирани напитки, десерти – заменяме ги с комплексни въглехидрати, които създават усещане за ситост. Вместо рафинирано брашно, ядем пълнозърнесто, вместо бял, ядем сладък картоф, т.е. с по-нисък гликемичен индекс. Ограничаваме наситените мазнини, изключваме трансмазнините, които се намират в маргарина, палмовото масло, всички десерти, бутер тестото, вафли, бисквитки. Ако ползваме мазнина – тя да бъде студено пресована. Да ползваме мазнина, която природата създава – ядки, семена, авокадо и маслини. Трябва да четем етикетите и да бъдем отговорни. Тайната е в балансирания режим, съчетан с движение.“
Етнографската образователна програма „Шарената черга“ е най-новата инициатива на Музейната работилница към Историческия музей в Петрич. Тя ще продължи до 14 декември, като се провежда за първи път. Целта е, чрез различни занимания, децата да научат повече за облеклото на техните прабаби и прадядовци, както и за значението на българската шевица,..
„Самота“ и „Огън от спомени“ са новите песни на талантливия изпълнител Георги Костадинов. Те ще звучат в ефира на Радио Благоевград и ще радват меломаните. За младия изпълнител, който стана популярен с яркото си участие в телевизионен формат, музиката е любов и призвание. От петгодишна възраст тръгва по пътя на музиката – първо с пиано,..
Българският червен кръст стартира традиционната благотворителна кампания в подкрепа на Програма „Топъл обяд”. През учебната 2024/2025 г . 1600 деца в студените месеци ще получават всеки учебен ден безплатна топла храна в училище на територията на 20 области в страната. Това каза за Радио Благоевград Екатерина Борисова, координатор на..
От няколко години екипът на фондация „Ела и ти“ и общност от сърцати близо 500 доброволци правят възможна мисията – планината да бъде достъпна за трудноподвижни хора. Старт на тази кауза дава Гергана Дойчинова, основател на фондацията. Тя успява да приобщи много приятели, които помагат за изкачването до планински върхове на близо 120 хора..
Да бъде закупено развлекателно туристическо влакче с нулеви емисии, това гласуваха общинските съветници в Петрич. Основният фокус е да се осигури нова туристическа услуга на основните обекти от туристически интерес – античния град Хераклея Синтика, планината Кожух и църквата Св. Петка, и да се подобри цялостното туристическо преживяване. Предстои и..
Баку - столицата на Азербайджан бе домакин на най-голямата годишна конференция за климатичните промени – КОП 29, в която участваха над 66 000 делегати от 200 държави . За втора поредна година България имаше собствен павилион и бе представена с официална делегация от 72-ма души, начело с президента Румен Радев. Определените дати за..
Милена Димитрова е авторитетен журналист, с редица престижни награди, в това число и международни, с научни интереси в областта на журналистиката, писател. В нейната професионална биография са още работа в европейски институции и в държавната администрация. В момента тя е част от екипа на вицепрезидента. Милена Димитрова е председател и на..