Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?
Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.
Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.
Какво е разрешено и кой може да го произвежда?
„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.
Как ще се отрази на индустрията това разрешение?
Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.
„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.
Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:
Ползи и рискове за здравето ни
Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.
Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:
„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.
Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.
Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:
Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?
Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:
„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.
„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.
Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще.
„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.
Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:
На днешното си заседание Общинският съвет в град Рила одобри промени в 21 наредби. Предложенията бяха гласувани анблок, тъй като съгласно закона, всички суми в левове, посочени в тях трябва да бъдат калкулирани и в евро, съгласно курса на БНБ. Според общински съветници част от тези наредби трябва да се променят изцяло, а по време на заседанието се..
На 24 февруари се навършват 33 години от обявяването на най-големия национален парк в България – „Рила“. В рамките на инициативата „ Дни на Национален парк „Рила “ в Регионален исторически музей - Благоевград бе открита изложба, а от днес експерти от парковата дирекция и уредниците от отдел „Природа“ в тематични занимания представят..
25 млн.лв. са средствата, които се отпускат по Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. Процедурата е насочена към малките и средни предприятия, а правилата, по които могат да кандидатстват желаещите, са изключително опростени. Срокът за подаване на документите е 28-ви март. Това заявиха днес в..
Кражба на дизелово гориво е предотвратена от служители на полицията в Перник. Извършителите са задържани. Образувано е бързо производство. Тази нощ в пернишкия квартал „Димова махала“ автопатрул забелязал три съмнителни лица в близост до паркирана пътно-строителна техника. При вида на униформените тримата избягали в посока квартал „Рудничар“. На..
Делегация от Югозападния университет „Неофит Рилски“, водена от ректора проф. д-р Николай Марин, осъществи официално посещение в Узбекистан. Визитата беше част от усилията за разширяване на международното сътрудничество и академичния обмен в сферата на висшето образование и научните изследвания. В рамките на посещението се проведе среща между..
5 проектни идеи в сферата на културата, спорта, туризма, отпадъците и градското развитие на Община Благоевград бяха одобрени от оценителна комисия по Програма ИНТЕРРЕГ VI-А Гърция-България 2021-2027. В програмата Общината си партнира с редица гръцки образователни и културни институции и общини, както и с Югозападен университет „Неофит Рилски"...
От днес на територията на цялата страна започват масирани проверки от смесени екипи на БАБХ, НАП и КЗП. Това се прави във връзка с мерките, предприети от правителството за скъсяване на веригата на доставките и елиминиране на нелоялните практики при хранителните стоки, съобщават от БАБХ. Засиленият контрол ще обхване всички търговски обекти, в които се..