Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?!

Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?

Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Какво е разрешено и кой може да го произвежда?

„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Как ще се отрази на индустрията това разрешение?

Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.

„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:


Ползи и рискове за здравето ни

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:

„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.

Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:

Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?

Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:

„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.

„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.

Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще. 

„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Трудова борса организират в Перник

Обща трудова борса организира на 25 септември Бюрото по труда в Перник. Тя ще се проведе в сградата на Общинския младежки дом и ще започне в 10.00 часа. До момента участие в борсата са заявили фирми от област Перник и София, специализирани в производството на фармацевтични продукти, на електрически съоръжения, на изделия от стомана и метал, както и..

публикувано на 20.09.24 в 15:06

С 3D очила учениците от Пето СУ в Благоевград видяха виртуални пожари

Четвъртокласници от Пето средно училище „Георги Измирлиев“ бяха пожарникари за ден в Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. В читалнята на детския отдел  пожарникарите запознаха малчуганите с отговорността, предизвикателствата, трудностите и  удовлетворението от професията. Служителите на пожарната в Благоевград дадоха..

публикувано на 20.09.24 в 14:34

"Добре дошли в Благоевград" - събитие, посветено на студентската общност

Община Благоевград, Американски университет в България и Югозападен университет „Неофит Рилски“ казват заедно "Добре дошли в Благоевград" на младите хора, които са избрали Благоевград за свой студентски дом. Община Благоевград и двата университета с подкрепата на много местни бизнеси ще приветстват студентската общност на 4 октомври. В рамките на..

публикувано на 20.09.24 в 14:31

Втора статуя откриха в канала на Хераклея Синтика

Нова статуя в Хераклея Синтика откриха археолозите, които продължават проучванията в древния град. Тя е била намерена в главния канал под централния площад и в близост до откритата преди месеци фигура на обожествен влиятелен пълководец от ранната Римска империя. Преди два дни са били възобновени проучванията на главния канал в Хераклея..

публикувано на 20.09.24 в 13:42

Задържаха кюстендилец заради заплаха за взрив

Мъж от Кюстендил е задържан в ареста на РУ на полицията в града, заради заплаха, че ще задейства взривно устройство в апартамента си. 54-годишният кюстендилец е подал сигнал на телефон 112, че възнамерява да взриви жилището си. От полицията в Кюстендил са предприети незабавни действия. Извършено е претърсване в апартамента. Взривни вещества не са..

публикувано на 20.09.24 в 11:24

Кюстендилецът Румен Саздов откри изложба в Прага

Ателиерният салон на кюстендилския художник Румен Саздов със заглавие: "Крехки същества и металургия на любовта" беше открит тази седмица в галерията на Българския културен институт в Прага, Чехия. Такова представяне имаше и през април в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. В изложбата са включени 204 творби, като всеки..

публикувано на 20.09.24 в 11:08

БНР кани партиите и коалициите за подписване на споразумение за изборите

Българското национално радио кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в кампанията за парламентарните избори на 27 октомври, да подпишат споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР.  Поканата е за днес от 10 до 17 часа, в сградата на БНР - София, на бул. "Драган Цанков" 4. Проект на..

публикувано на 20.09.24 в 10:57