Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Психология на цветовете: Как да съчетаем багрите на есента на трапезата ни

Прекрасното синьо-зелено лято е към края си, все по-отчетливо виждаме в природата пастелните жълто-оранжево-червени тонове на есента, която като чели, тази година бърза да дойде по-рано от обичайното.

Цветовете на този прекрасен сезон могат да ни вдъхновят за едно вкусно, красиво и полезно есенно меню, което да ни дари със здраве и добро настроение.

Как, чрез храната, можем да си осигурим наслада за небцето и душата през есента?

Потърсихме съветите на Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене:

„Да, есента е наистина най-пъстрият сезон, който ни предлага изключително много цвят, както в природата, така и на трапезата. Въпреки, че есента явно бърза да дойде, това има и своите плюсове от гледна точка на богатия набор от плодове и зеленчуци, които могат да повдигнат нашето настроение и да ни заредят с много положителни емоции“коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.

Тя е категорична, че психологията на цветовете може наистина да има благотворно въздействие върху здравословното ни състояние. Затова е добре през този сезон да избираме за трапезата ни сезонни плодове и зеленчуци. Така ще се възползваме от полезните вещества в тях. Това обаче не означава, че ако грейпфрутът ни е любим плод, не можем да консумираме извън сезона.

„Не трябва да забравяме, че храната се възприема най-добре от нашия организъм, когато се приема в приятна обстановка и когато се храним бавно, с акцент върху всяка една хапка. Тоест, трябва да усетим с всяко едно свое сетиво това, което консумираме. Всеки един плод е добре да се съчетава с протеинов източник и с източник на мазнина, за да има баланс на нашата трапеза. Протеиновият източник може да бъде месо, соя, млечни продукти и качествените мазнини, като авокадо, зехтин, ядки, маслини – това е гаранция за едно изключително здравословно и балансирано хранене“уточни още експертът по спортно хранене и психотерапевт Любомира Димитрова.

По думите й, цветовете на продуктите имат голямо значение за здравословното ни хранене, затова е важно как ще ги съчетаем на трапезата.

Научните изследвания показват, че всичко, което слагаме в устата и смиламе, е свързано и със смилането на емоциите, на това, което ние изпитваме. Всички знаем, че цветът на любовта е червеното, затова червените храни като домати, ягоди и всички горски плодове, влияят изключително много на сърцето с богатия си набор от витамини и микроелементи. Същото можем да кажем за зелените плодове и  зеленчуци – тиквички, краставици, авокадо, зеле, броколи и други зеленолисти, те значително много успокояват организма ни и ни карат да получаваме вдъхновение. Можем да си организираме и ден с код оранжево. Там можем да включим моркови и тиква, всъщност тези цветове ни носят съсредоточение. Да не забравяме, че яркият цвят на плодовете и зеленчуците може да ни заблуди, но факт е, че по-неугледите плодове и зеленчуци, отгледани в градината на баба, са по-вкусни и по-качествени“ – допълни още Любомира Димитрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Българско участие на IX Международен средиземноморски конгрес по социални науки

Проф. д-р Валентин Василев ще представи Благоевград и страната ни по време на IX Международен средиземноморски конгрес по социални науки, който ще се проведе в Подгорица, Черна гора, в средата на май. Той ще бъде лектор по време на форума, на който ще участват и представители на САЩ, Полша, Малта и Индия. Сред тематичните области, които ще бъдат..

публикувано на 30.04.25 в 09:42

Зелено бъдеще за Падеш

На 1 май, Деня на труда, в благоевградското село Падеш ще бъдат засадени над 50 дървета по тротоарите и в зелените площи, това съобщи в ефира на Радио Благоевград кметът Александър Стаменов. „Дърветата ще бъдат декоративни, които са подходящи за тротоарите. Сред тях и червен дъб, каталпа, японска вишна, ясен...“, уточни още кметът...

публикувано на 29.04.25 в 11:07

Защо хората не застраховат имуществото си?

30-40% от българите предпочитат да застраховат автомобила си, а не жилището си сочат данните на Асоциацията на българските застрахователи. Една от водещите причини е  нагласата на хората „на мен няма да ми се случи“, която излиза на преден план както при национално-представителното проучване от 2020 г., така и от анкетата от 2024 г. Друга..

публикувано на 29.04.25 в 10:54

Снимат биографичен игрален филм за Лили Иванова

Започва работата по пълнометражен игрален филм, посветен на живота на Лили Иванова. Филмът ще бъде съвместна продукция между Фондация „Лили Иванова“ и продуцентската компания „Междинна Станция“. Сценарият е поверен на Емил Бонев, автор на „Гунди – Легенда за любовта“. Режисьор ще бъде Яна Титова. Оператор на филма е Мартин Балкански...

публикувано на 29.04.25 в 10:49

10 дни Банско джаз фестивал 2025

Банско джаз фестивал 2025 година ще бъде 10 дни. Това обявиха днес на пресконференция в курортния град. Другата новост е програмата „Децата в джаза“, каза за Радио Благоевград Стефания Темелкова от Управителния съвет на Асоциация на "Фестивалите в България". Ще има световна сцена в парка всяка вечер, където партньори ще бъдат млади..

публикувано на 28.04.25 в 14:48

Изложба в Кюстендил разкрива малки късчета българска памет

Малки късчета българска памет ще съберат в голяма тематична изложба младите художници от Школа „Новите майстори“ в Кюстендил. На 3 май във фоайето на Драматичния театър възпитаниците на Евгени Серафимов ще подредят 40 пейзажа, изпълнени с темперни бои, маслени бои и акрил. Годишната изложба носи името „Калдъръми“ и със сигурност ще докосне сърцата на..

публикувано на 28.04.25 в 10:43

Какво трябва да знаем за астрологията?

Отношението на хората към астрологията днес варира от безрезервна вяра до пълното й отричане. Със „звездната наука” сериозно се занимавали много видни учени. Например Исак Нютон успешно е съставял хороскопи. Джордано Бруно, Николай Коперник, Галилео Галилей, Йохан Кеплер и още много други известни астрономи са били също и изкусни астролози...

публикувано на 28.04.25 в 09:44