Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Млади готвачи и сервитьори показаха знания и умения в Благоевград

5
Снимка: Биляна Славчева

Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград бе домакин на Регионално състезание за „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“, част от Националното състезание на Министерството на науката  и образованието. Надпреварата се проведе в Учебния ресторант на гимназията, който е най-добре оборудваният в страната. Останалите градове, в които се провеждат регионални кръгове на състезанието са Хисаря и Габрово, а финалът ще бъде в София.

В надпреварата участваха 32-ма ученици от 10 до 12 клас от цяла Западна България, които бяха разпределени в 16 отбора. По график, 5 млади готвачи готвиха  в учебната кухня, а сервитьорите показаха своите умения в Учебния ресторант, пред професионално жури, съставено от кулинарни специалисти и сомелиери. Най-добрите, по 6-има участници в двете категории от трите регионални състезания, се класират за националния кръг. 

„Участието в подобни състезания дава възможност на работодателите да наемат професионално обучени кадри в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, а на участниците да покажат своите знания и умения, и да търсят успешна реализация. Доста от нашите деца, а и от други гимназии, след това продължават образованието си. Това означава, че трябва да се учиш цял живот, за да си най-добрият. А това, че те участват в такива състезания означава, че те вече са победители “ - коментира за Радио Благоевград Димитрина Иванова, директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград.

Бъдещите мастър шефове разполагаха с два часа, за да приготвят предястие и основно ястие по зададени критерии и компоненти. Сервитьорите пък, имаха по три отделни маси – основна, помощна, сервизна и отделно изложбена. Освен с подредбата на различни видове чаши, прибори и сервизи, учениците трябваше да демонстрират и сомелиерските си умения и етикеция при поднасянето на ястията и напитките.

Според председателя на журито Михаил Марковски, целта на регламента на състезанието е да се обучат колкото се може повече ученици с професионални умения.

„Не да ги натоварваме с различни допълнителни и излишни неща, а да се акцентира върху това, което е най-важно и което очакват собствениците на ресторанти от един човек, който идва на работа. Още от утре да се самоорганизира, да е готов да носи чиниите и да обслужва клиентите. Бързо да бъде въведен в производствения процес. Много съм доволен от това, което виждам до момента. Участниците се справят страхотно“ – уточни Михаил Марковски. 

Вълнението на участниците беше видимо, но пък знанията и уменията, които са получили в училище им дадоха самочувствието, че могат да се справят отлично с поставените задачи.

„Подготовката ми траеше доста кратко в интерес на истината, но мисля, че ще се справя“ – сподели ученик от Благоевград, участник в състезанието за „Най-млад сервитьор“.

Фатиме е ученичка от Велинград, която за първи път участва в подобна надпревара. Въпреки вълнението тя бе сигурна, че ще се справи отлично. 

„Изключително добре подготвена съм и съм сигурна в своите умения. Трябва да презентираме вината и на чужд език, аз избрах на английски, мисля, че се справям много добре. Декантирането и презентацията на виното е цяло изкуство, но не се притеснявам, чувствам се достатъчно добре подготвена“ – коментира и Ади Котева, ученичка от Берковица.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Предвидимост на пазара и реализацията на суров тютюн в ЕС и региона

Предвидимост на пазара и реализацията на суров тютюн, 11-та Конференция на страните (COP11) на Рамкова конвенция за контрол на тютюна, която ще се проведе през м. ноември 2025 г. в Женева, Директива за тютюна и тютюневите изделия, Директива за акцизното облагане на обработен тютюн, Директива за рекламирането и други актуални за бранша теми бяха..

публикувано на 20.02.25 в 14:16
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Цената на кг овче сирене поскъпва двойно от фермата до магазина

Във втория ден на събитието "Бойкот на магазините" се вглеждаме във формирането на цените на храните от фермата до трапезата, защото се оказва, че именно по пътя на хранителната верига се получават най-големите изкривявания в цените на хранителните продукти. Затова, една от мерките, които трябва да предприемат държавата и контролните институции, е..

публикувано на 20.02.25 в 13:47

Виолета Ставрева: Мина „Пирин“ беше нашият живот

Мина „Пирин“ беше нашият живот. Тя е оставила отпечатък във всеки дом, във всяко семейство в село Брежани. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Виолета Ставрева, част от Инициативния комитет за честванията по повод 100 години от създаването на въгледобивното предприятие. „С голямо вълнение се готвим за този празник. През 80-те и 90-те години на..

публикувано на 20.02.25 в 10:56

Казусът „френска безработица“ стигна до Съда на Европейския съюз

Съдебен състав на Административен съд-Благоевград  допусна и отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по така наречения казус „френска безработица“. То е направено по искане на адвокатската кантора на адвокат Илко Стоянов. Причината е,че по едни и същи казуси в различните съдилища на страната съдебните състави се произнасят различно..

публикувано на 19.02.25 в 12:28

При подмяна на стари дървета е важно да има компесаторно озеленяване

Зеленината има изключително голямо приложение в градска среда. Тя със своята листна маса помага за поемането на праха, спомага за поддържане на чист въздух, помага и със своята естетика, разбира се. Трябва да се знае, че всяко дърво е жив организъм. И то се засажда, расте, добива зрялост и в един момент остарява, неговият живот не е безкраен. Много..

публикувано на 19.02.25 в 11:55
Иван Анчев

Иван Анчев: Съдбата на Украйна не може да се решава без нейно участие

Дипломатът и съпредседател на Атлантическия съвет Иван Анчев, изрази дълбоко притеснение от формата на преговорите в Рияд, при които „много важна част от пъзела – Украйна и Европа – не присъства на срещата“. В интервю за Радио Благоевград той подчерта, че „няма как две държави да решават съдбата на трета, без нейното участие, особено когато тя е..

публикувано на 19.02.25 в 11:17

От любов към цигулката до благотворителна кауза

Ученичката  от ОУ "Христо Ботев"  в село Самораново, община  Дупница  Михаела Радева реши първият ѝ самостоятелен концерт да бъде с благотворителна цел,  събраните пари тя и нейното семейство ще дарят на дете в нужда. Михаела  е на 13 години, а на цигулка свири от 5-годишна – досега винаги пред публика излиза с ансамбъла, с който репетира...

публикувано на 18.02.25 в 10:18