Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С хумор, любов и отношение към храната

14
Снимка: Биляна Славчева

Тънкости в кулинарното изкуство усвоиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Откритият урок се проведе в учебния ресторант към гимназията, който е един от най-професионално оборудваните не само в област Благоевград, но и в цялата страна. Това констатира Мастер шеф Елица Котева, която бе специално поканена за събитието. 
„Тя е страхотен готвач и кулинар, работила е в редица столични ресторанти, водила е и своя кулинарна рубрика в една от националните телевизии. Както тя се представи, не е учила в такова училище, но после животът я е сблъскал с тази професия и е останала в нея. Има огромна любов към професията и нашата идея беше точно такава, след откриването миналата година на нашия Учебен ресторант, който е професионално направен, в него да се провеждат учебните практики и учениците да прилагат това, което учат в реална работна среда“ – съобщи Димитрина Иванов,  директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Тя допълни, че подобни срещи, с известни майстори – готвачи, ще продължат и в бъдеще. 
Яйца по Бенедиктински и торта „Шарлота“ бяха ястията, които приготви заедно с част учениците Мастер шеф Елица Котева. Според нея, отношението към храната е едно от най-важните условия, за да се получи вкусно ястие. Но преди всичко, трябва да има баланс между теоретичните знания и практическите умения.
„Те в момента изобщо не осъзнават колко е важна теорията и това се опитвам да им кажа през цялото време. Идеята е, когато се направят грешки в кухнята, а всеки прави такива, да не се скриеш от шефа, а да направиш така, че да не стават грешки. Защото, тази грешка след това коства на мен и на други двама, да направим нещо много бързо, за да няма последствия“ – категорична е Мастер шеф Елица Котева.
Според нея, освен хуморът и любовта, отношението към храната е тайната съставка за вкусното ястие.
„Магията е в усещането, докато пипаш един продукт. Има я и любовта към професията, разбира се, но магията, с която пипаш продукта. Целият процес, от предварителното приготвяне на храната, технологичното време за готвенето и презентирането на храната, там е магията. Да усещаш храната и да имаш отношение към нея. Защото, както са казали старите хора – „няма нищо по-голямо от хляба“ – допълни Шеф Елица Котева.
Учениците, които присъстваха на открития урок по готварство са убедени, че подобни срещи са много полезни. Някой от тях вече са решили да се посветят на тази професия, защото от нея научават различни неща, които са им полезни в живота. 
Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Димитър Найденов

Димитър Найденов: „Да, България“ има ресурс да бъде водещ опозиционен глас

С избора на Ивайло Мирчев и Божидар Божанов за съпредседатели, партията „Да, България“ влиза в нов етап от своето развитие. След оттеглянето на Христо Иванов от лидерския пост, организацията търси устойчив баланс между приемственост и промяна. В интервю за Радио Благоевград членът на Националния съвет на партията Димитър Найденов подчерта, че изборът..

публикувано на 02.05.25 в 12:48
Калоян Методиев

Калоян Методиев, "Непокорна България": Политиката не е етикет, а съдържание

„Управлението на България се е превърнало в схема за усвояване на власт чрез измами“ – с тези думи политологът Калоян Методиев описа действащия властови модел в страната. В интервю за предаването „Събития и личности“ по Радио Благоевград той направи обзор на първите 100 дни от управлението на кабинета „Желязков“ и очерта основните идейни и..

публикувано на 02.05.25 в 12:27

Българско участие на IX Международен средиземноморски конгрес по социални науки

Проф. д-р Валентин Василев ще представи Благоевград и страната ни по време на IX Международен средиземноморски конгрес по социални науки, който ще се проведе в Подгорица, Черна гора, в средата на май. Той ще бъде лектор по време на форума, на който ще участват и представители на САЩ, Полша, Малта и Индия. Сред тематичните области, които ще бъдат..

публикувано на 30.04.25 в 09:42

Зелено бъдеще за Падеш

На 1 май, Деня на труда, в благоевградското село Падеш ще бъдат засадени над 50 дървета по тротоарите и в зелените площи, това съобщи в ефира на Радио Благоевград кметът Александър Стаменов. „Дърветата ще бъдат декоративни, които са подходящи за тротоарите. Сред тях и червен дъб, каталпа, японска вишна, ясен...“, уточни още кметът...

публикувано на 29.04.25 в 11:07

Защо хората не застраховат имуществото си?

30-40% от българите предпочитат да застраховат автомобила си, а не жилището си сочат данните на Асоциацията на българските застрахователи. Една от водещите причини е  нагласата на хората „на мен няма да ми се случи“, която излиза на преден план както при национално-представителното проучване от 2020 г., така и от анкетата от 2024 г. Друга..

публикувано на 29.04.25 в 10:54

Снимат биографичен игрален филм за Лили Иванова

Започва работата по пълнометражен игрален филм, посветен на живота на Лили Иванова. Филмът ще бъде съвместна продукция между Фондация „Лили Иванова“ и продуцентската компания „Междинна Станция“. Сценарият е поверен на Емил Бонев, автор на „Гунди – Легенда за любовта“. Режисьор ще бъде Яна Титова. Оператор на филма е Мартин Балкански...

публикувано на 29.04.25 в 10:49

10 дни Банско джаз фестивал 2025

Банско джаз фестивал 2025 година ще бъде 10 дни. Това обявиха днес на пресконференция в курортния град. Другата новост е програмата „Децата в джаза“, каза за Радио Благоевград Стефания Темелкова от Управителния съвет на Асоциация на "Фестивалите в България". Ще има световна сцена в парка всяка вечер, където партньори ще бъдат млади..

публикувано на 28.04.25 в 14:48