Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравословното хранене на децата е „мисия възможна“

Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските градини и училищните столове, вече задължително трябва да са произведени по Български държавен стандарт. Това предвижда новата Наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните за децата, която влезе в сила на 13 февруари.

Според нея, биохрани, произведени по европейските регламенти, също могат да бъдат предлагани в детските и училищните заведения.

Айрянът за децата трябва да е само от кисело мляко и вода, без добавка на сол. Може да се предлага охладена или замразена риба. Допустимо е децата да получават мляно месо и лютеница, обаче само, ако са направени по браншовите стандарти. Според новата Наредба храните, приготвени за децата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители и подсладители.

„Това е абсолютно изискана, съвременна Наредба, която допълва предходната Наредба номер 8 от 2018 г., в която бяха определени основните щрихи, именно за качеството на храните. В случая, отново качеството трябва да бъде най-добро. За всички храни, за които имаме утвърдени стандарти, те трябва да бъдат спазвани, а това са основните български храни - мляко и млечни продукти, кашкавал, сирене, кисело мляко, имаме стандарти и те са абсолютно задължителни“ – коментира за Радио Благоевград проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Тя допълни, че се забранява използването на всякакви технологични  добавки в храните, предназначени за деца и юноши.

„Във всички имитиращи продукти има много вредни съставки като хидрогенираните мазнини, които са богати на трансмастни киселини, които пък са много рискови за здравето и затова, не трябва да бъдат профилактирани още в детска възраст“ – уточни проф. Байкова.

Тя препоръча в детските менюта да бъдат влагани продукти и съставки, които да са здравословни и в същото време, хранителни. Да се избягна консумацията на сладки, пържени и тестени храни като десерти, вафли, чипсове и закуски.

Проф. Донка Байкова

Според проф. Байкова, храненето в семейството е много важно, затова то трябва да се възпитава още в ранна детска възраст.

„Майките, могат да предлагат за десерт натурални плодове, смути или, ако е сладкиш, той да бъде съобразен с последните препоръки на специалистите. Да бъде с пълноценни зърнени съставки, с лек млечен пълнеж, да бъде приготвен не с бяла кристална захар, а с толкова полезния пчелен мед, например“ – препоръча експертът по хранене и диететика.

Супата, която се консумира в семейството трябва да бъде лека. Пет пъти седмично трябва да присъства месото в менюто, но то не трябва да бъде тлъсто. Рибата, трябва да бъде на трапезата ни поне един път или два пъти седмично, добре е да се правят един или два разтоварващи дни  в седмицата. Варивата също трябва да присъстват в менюто ни, защото те са много полезни и за децата. В новата Наредба има разширение и за гамата мазнини – препоръчва се рапично, царевично масло, зехтин и  други.

Проф. Донка Байкова обърна специално внимание на закуската, която трябва да приготвят родителите за своите деца в училище.

„Моята препоръка е, родителите да изпратят децата си на училище с някаква пълноценна закуска - топъл сандвич с пълнозърнест хляб, с някаква лека подплънка с извара, сирене и кашкавал, които са качествени. Непременно да има някакъв плод или сезонен зеленчук. Много важно е децата да пият достатъчно количество вода, като за препоръчване е да пият изворна вода /със светлосините капачки/ или изворна вода /с розовите капачки/. Тя трябва да се сменя, да не бъде еднообразна. Може да се приготвят натурални сокове от плодове, както и айрян, но без добавена сол, както е изискването в новата Наредба“ – уточни проф. Донка Байкова.

Според нея, Наредбите са едната страна на здравословното хранене при децата, но и родителите имат голяма отговорност за това.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24