Учебният ресторант се намира в двора на гимназията в бившата сграда на работилницата по текстил, използвана като склад. Министерството на образованието финансира проекта с 50 000 лв., а останалото е със средства от училището.
Сменена е дограмата, поставени са плочки, стените са боядисани. Ресторантът разполага с модерна кухня, складово помещение, голям салон и санитарни възли. Ремонтирани са ВиК и електрическата системи. Доста пари струва аспирацията, плотовете са достатъчно, с отстояние между тях. Има подход за външни хора, входове и изходи. Уредите в кухнята са професионални и отговарят на всички технически изисквания по най-новите стандарти. Съдовете за готвене също са професионални – тигани, тенджери, сладкарски тави, за да могат учениците да работят с удоволствие.
Кухнята разполага с конвектомат. „Той е абсолютно необходим, нямахме такъв в старата кухня. Когато учениците отидат да работят в ресторант, в професионална кухня, те не знаят как да работят с конвектомат. Нашите ученици работят още от 10-11 клас, особено през лятото, професиите им са много търсени. Когато по време на учебната практика им е обяснено и знаят за какво става въпрос, се чувстват много по-сигурни и добре“ – споделя директорът на гимназията Димитрина Иванова. Освен конвектомат, кухнята разполага с тестобъркачки, месомелачки, които са доставени от фирма, занимаваща се с професионално кухненско обзавеждане.
„Учениците от 12-ти клас ще бъдат първите, които ще влязат в новата кухня. Те са специалност „Производство на кулнарни изделия и напитки“, професия „Готвач“. Учениците от 11 клас са „Техник, технолог в хранително-вкусовата промишленост, хлебопроизводството и сладкарството“, а в 10 клас има отново „Производство на кулнарни изделия и напитки“, „Кетъринг“ и „Организация на туризма“. Ще започнем с производство на закуски. Имаме вход за външни хора, които могат да влизат. Очакваме да печелим сърцата на учениците и техните родители, които ще дойдат да се запишат при нас и да усвояват страхотни професии“- допълни директорът на гимназията Димитрина Иванова..
С какво още разполага ПГТЛП „Гоце Делчев“ Благоевград можете да чуете в звуковия файл.
Кати, Мити, Петя, Калина и Никол, малките журналисти от школата по журналистика и медийно отразяване към Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград бяха гости в предаването „Неделя у дома“, където разказаха какво е за тях журналистиката. „Мен ме влече телевизията, защото искам да ме видят всички. Целият свят“, сподели..
Музейна работилница, посветена на Баба Марта, отваря врати от 24 до 27 февруари в красивата сграда на Историческия музей в Петрич. Инициативата се провежда за втора поредна година, очаква се интересът към нея да бъде още по-голям от миналогодишния, тъй като заложените дейности в работилницата ще бъдат надградени. „Ще посрещнем дечицата с..
Срещата между САЩ и Русия в Рияд беше „огромен успех за руската администрация“, коментира в предаването „Събития и личности“ евродепутатът от ГЕРБ/СДС и ЕНП Илия Лазаров. Според него Вашингтон на практика сам е предложил размразяване на отношенията, без Москва да полага сериозни усилия за това. „Предтекстът е, че трябва да се сложи край на войната,..
Бюджетът не е просто финансов документ и закон – той отразява приоритетите на управляващите и посоката, в която ще се развива държавата. Въпреки това, все още не виждаме ясно очертани политики и дългосрочна визия на кабинета "Желязков". Това коментира в предаването "Събития и личности" бившият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“..
Проектът на Бюджет 2025 породи сериозни дебати относно неговото влияние върху социалната политика, икономиката и гражданските свободи. Политологът и бивш народен представител Калоян Методиев, анализира параметрите на бюджета и предупреди за тревожни тенденции в управлението на страната. Според него, България се намира в момент, в който се прави опит за..
Какви тайни крие древната тракийска цивилизация? Какво ни разкриват следите, оставени от този народ? На тези и много други въпроси отговаря новата книга „Траките – какво трябва да знаете?“, създадена от екип от изтъкнати български учени. В интервю за Радио Благоевград доц. д-р Тодор Чобанов, един от авторите на изданието, разказа за значението на..
България завърши успешно представянето си на международното специализирано изложение Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият хранителен панаир в Португалия, който събра повече от 200 компании и над 500 бранда в направленията „Храни и напитки“, „Хорека“ и „Технологии“ в Лисабон. Събитието отбеляза три дни на интензивни търговски разговори и..