Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Любомира Димитрова: Можем да се храним здравословно и по време на празниците

Между два от най-големите празници в годината – Рождество Христово и Нова година, които по традиция посрещаме с пищни трапези и вкусни ястия, нека не забравяме, че храната е не само физическа необходимост, но и наслада за душата, която може да ни носи радост и удоволствие.

„Можем да се храним здравословно и по празниците. Първо трябва да помислим за менюто. Можем да готвим с по-малко мазнина, да заменим обикновения ориз с пълнозърнест такъв, плънките могат да бъдат от булгур например, който е с много нисък гликемичен индекс, абсорбира се бавно и не води до бързото покачване на кръвната захар. Има много здравословни алтернативи в приготвянето на празничните ястия. Един съвет, който мога да дам е, да не се слива обядът с вечерята, или закуската с обяда, тоест, да похапваме често, но по малко, за да не превръщаме празничното похапваме в един безкраен маратон по хранене“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова, консултант по спортно хранене, психолог и психотерапевт.
Според нея, трябва да внимаваме и с алкохола по празниците, защото нискокалоричен алкохол няма. Дозата, която е нормална за храносмилането при жените, е от 0.25 до 0,50 грама за дамите и до 100 града за господата.

„Но, това е трудно постижимо по време на празниците. Затова, нека не забравяме, че няма нискокалоричен алкохол, това е илюзия. Той е своеобразна калорична бомба. И никога не смесвайте алкохола с някаква енергийна напитка като кафе, кола или други подобни, защото комбинацията не е безопасна за нашето здраве“ – категорична е Любомира Димитрова.

Експертът припомни, че плодовете и зеленчуците са един прекрасен вариант за междинно похапване. По отношение на сладкишите, също имаме алтернативи – вместо тежките баклави, торти и други сладки изкушения, можем да си приготвим здравословни десерти като кисело мляко с мед и орехи, печена тиква с канела, парфе, сорбе, сладолед и други по-леки десерти.

Подробностите можете да чуете в разговора на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:

Любомира Димитрова припомни, че храната трябва да носи не само физическо засищане, но и духовна наслада, затова е много важно, как ще изглеждат празничната трапеза и ястията, които ще сложим на нея.

„Безспорно, вкусната трапеза гали окото, като Коледа и Нова година са прекрасни тематични празници, които позволяват съвсем обикновени блюда, да бъдат презентирани като украса на масата. Салатата можем да приготвим под формата на „Дядо Коледа“, както аз направих, или сега, какъвто е планът ми, като „Часовник“, който отброява часовете до 12ч. Пилешкото филе и месото, можем да сервираме като отрежем под формата на различни формички – като камбанки, например. Броколите, като предястие, задушени с кашкавал, можем да представим като елхичка, така че, трябва да развихрим въображението си, за да бъдат погалени окото и душата ни“ – посъветва още Любомира Димитрова.

Според нея, празничната новогодишна вечер можем да завършим с танци, които ще допринесат не само за по-доброто ни настроение, но и за по-бързото абсорбиране на храната.

След празниците, за разтоварване и пречистване на организма, можем да заложим на здравословна диета, която може да включва - разтоварващ ден с плодове и зеленчуци, както и консумация на топли крем супи, бульони и други течни храни. Този разтоварващ режим можем да приложим два – три дни.

Консултантът по спортно хранене препоръча още да се храним бавно, за да се насладим на храната и да не забравяме необходимото количество вода, която трябва да приемаме през деня, в зависимост от калорийния ни прием.

„Например, ако през деня сме приели около 2800 калории, трябва да приемем около 2,8 литра вода. Спрямо възрастта, необходимото количество вода се разпределя така - от 16 до 30 г. и от 31 до 54 г. се приемат приблизително 35 - 40 милилитра вода на килограм телесно тегло, а от 54 г. нагоре, милилитрите се намаляват“ – уточни още консултантът по спортно хранене и психотерапевт Любомира Димитрова.

Тя пожела на слушателите на Радио Благоевград много здраве, вкусни и усмихнати празници, да бъде светлина и една нова надежда през Новата година!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Илия Лазаров: САЩ рискуват да се превърнат в ненадежден партньор

Срещата между САЩ и Русия в Рияд беше „огромен успех за руската администрация“, коментира в предаването „Събития и личности“ евродепутатът от ГЕРБ/СДС и ЕНП Илия Лазаров. Според него Вашингтон на практика сам е предложил размразяване на отношенията, без Москва да полага сериозни усилия за това. „Предтекстът е, че трябва да се сложи край на войната,..

публикувано на 21.02.25 в 12:08
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Повишение на заплатите в МВР трябва да има, но срещу реформи, а не „на калпак“

Бюджетът не е просто финансов документ и закон – той отразява приоритетите на управляващите и посоката, в която ще се развива държавата. Въпреки това, все още не виждаме ясно очертани политики и дългосрочна визия на кабинета "Желязков". Това коментира в предаването "Събития и личности" бившият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“..

публикувано на 21.02.25 в 11:52
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Бюджет 2025 – антисоциален, антибизнес и антиграждански

Проектът на Бюджет 2025 породи сериозни дебати относно неговото влияние върху социалната политика, икономиката и гражданските свободи. Политологът и бивш народен представител Калоян Методиев, анализира параметрите на бюджета и предупреди за тревожни тенденции в управлението на страната. Според него, България се намира в момент, в който се прави опит за..

публикувано на 21.02.25 в 11:25
Доц. Тодор Чобанов

Траките – кои са били и какво трябва да знаем за тях?

Какви тайни крие древната тракийска цивилизация? Какво ни разкриват следите, оставени от този народ? На тези и много други въпроси отговаря новата книга „Траките – какво трябва да знаете?“, създадена от екип от изтъкнати български учени. В интервю за Радио Благоевград доц. д-р Тодор Чобанов, един от авторите на изданието, разказа за значението на..

публикувано на 21.02.25 в 10:57

Производители представиха българския вкус на изложение в Португалия

България завърши успешно представянето си на международното специализирано изложение Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият  хранителен панаир в Португалия, който събра повече от 200 компании и над 500 бранда в направленията „Храни и напитки“, „Хорека“ и „Технологии“ в  Лисабон.  Събитието отбеляза три дни на интензивни търговски разговори и..

публикувано на 21.02.25 в 09:55

Дупница помага на Слави

Вълна от съпричастност обедини дупничани. На призива за набиране на средства за лечението на Слави Керкенеков  се отзовават екипа доброволци от сдружение "Близо до теб" в Дупница. Кампанията успява да отвори сърцата на стотици негови съграждани. За по-малко от три дни с благотворителната инициатива е събрана сумата от 17 000..

публикувано на 20.02.25 в 20:29

Над 130 години Национален етнографски музей - съкровищница на българското културно наследство

1892 – това е годината на основаването на Народния музей, като един от отделите му е именно Етнографския музей в България.  А в ефира на Радио Благоевград –БНР директорът проф.д-р Владимир Пенчев предложи своеобразна екскурзия назад във времето, когато са положени усилията на видни  историци, етнолози и етнографи за създаването на сегашния Институт..

публикувано на 20.02.25 в 20:21