Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна.

От вторник започнаха проверките и на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, които ще следят и за нерегламентирана продажба на риба и рибни продукти.

„Регламентираните места са тези, които са регистрирани при нас, или са вписани в националните регистри, съгласно новите изисквания на Закона за храните, които са в сила от месец юни, тази година. Това са местата, които инспекторите са ги проверили, отговарят на хигиенните изисквания, издали сме разрешения да търгуват с риба и рибни продукти. Нерегламентираните места са тези, които не са регистрирани, ако констатираме такива случаи, предприемаме съответните мерки и съставяме актове“ – обясни за Радио Благоевград д-р Калина Милушева, началник отдел „Контрол на храните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград.

На въпрос, дали може да се продава риба на откритите пазари и тържища, д-р Милушева отговори, че, ако има разрешение и регистрация за подобна търговия, както и условия за това, може да се извършва и на открито. Вече има търговци, които за потърсили регистрация точно на такива обекти.

Основното, което проверяват контролните органи, е именно разрешението за търговия с риба и рибни продукти. Следят се и всички необходими ветеринарно-медицински документи за произход и безопасност на рибата, сроковете на годност, етикетирането на продуктите и използването на лични предпазни средства от търговците.

„Ако слузта върху рибата е обилна и е по-дебел слой, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, също така хрилете трябва да са с розово – червен цвят, очите трябва да са бистри. При натиск с пръст, се образува една вдлъбнатина, която при пускане бързо изчезва – това са основните признаци, по които потребителят може да познае прясната риба“ – коментира още д-р Калина Милушева.

При  съмнения за нередности, потребителите могат да подават сигнали на горещия телефон на Агенцията по храните – 0700 122 99, както и на интернет страницата на Агенцията. Има дежурни инспектори, които ще реагират при всеки подаден сигнал в дните до Никулден.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Калина Милушева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Илия Лазаров: САЩ рискуват да се превърнат в ненадежден партньор

Срещата между САЩ и Русия в Рияд беше „огромен успех за руската администрация“, коментира в предаването „Събития и личности“ евродепутатът от ГЕРБ/СДС и ЕНП Илия Лазаров. Според него Вашингтон на практика сам е предложил размразяване на отношенията, без Москва да полага сериозни усилия за това. „Предтекстът е, че трябва да се сложи край на войната,..

публикувано на 21.02.25 в 12:08
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Повишение на заплатите в МВР трябва да има, но срещу реформи, а не „на калпак“

Бюджетът не е просто финансов документ и закон – той отразява приоритетите на управляващите и посоката, в която ще се развива държавата. Въпреки това, все още не виждаме ясно очертани политики и дългосрочна визия на кабинета "Желязков". Това коментира в предаването "Събития и личности" бившият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“..

публикувано на 21.02.25 в 11:52
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Бюджет 2025 – антисоциален, антибизнес и антиграждански

Проектът на Бюджет 2025 породи сериозни дебати относно неговото влияние върху социалната политика, икономиката и гражданските свободи. Политологът и бивш народен представител Калоян Методиев, анализира параметрите на бюджета и предупреди за тревожни тенденции в управлението на страната. Според него, България се намира в момент, в който се прави опит за..

публикувано на 21.02.25 в 11:25
Доц. Тодор Чобанов

Траките – кои са били и какво трябва да знаем за тях?

Какви тайни крие древната тракийска цивилизация? Какво ни разкриват следите, оставени от този народ? На тези и много други въпроси отговаря новата книга „Траките – какво трябва да знаете?“, създадена от екип от изтъкнати български учени. В интервю за Радио Благоевград доц. д-р Тодор Чобанов, един от авторите на изданието, разказа за значението на..

публикувано на 21.02.25 в 10:57

Производители представиха българския вкус на изложение в Португалия

България завърши успешно представянето си на международното специализирано изложение Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият  хранителен панаир в Португалия, който събра повече от 200 компании и над 500 бранда в направленията „Храни и напитки“, „Хорека“ и „Технологии“ в  Лисабон.  Събитието отбеляза три дни на интензивни търговски разговори и..

публикувано на 21.02.25 в 09:55

Дупница помага на Слави

Вълна от съпричастност обедини дупничани. На призива за набиране на средства за лечението на Слави Керкенеков  се отзовават екипа доброволци от сдружение "Близо до теб" в Дупница. Кампанията успява да отвори сърцата на стотици негови съграждани. За по-малко от три дни с благотворителната инициатива е събрана сумата от 17 000..

публикувано на 20.02.25 в 20:29

Над 130 години Национален етнографски музей - съкровищница на българското културно наследство

1892 – това е годината на основаването на Народния музей, като един от отделите му е именно Етнографския музей в България.  А в ефира на Радио Благоевград –БНР директорът проф.д-р Владимир Пенчев предложи своеобразна екскурзия назад във времето, когато са положени усилията на видни  историци, етнолози и етнографи за създаването на сегашния Институт..

публикувано на 20.02.25 в 20:21