Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Зелевият сок е еликсир за предпазване от простудни и вирусни заболявания

„Традиционните за българската трапеза туршии и зимнина са не само много вкусни, но и изключително полезни за повишаване устойчивостта на организма срещу болестотворните агенти на външната среда, сред които е и Covid-19“ - категорична проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. За Радио Благоевград тя уточни, че това е така, защото, използваните за приготвянето на зимнината плодове и зеленчуци, са расли и зрели по нашите климато-географски ширини, което ги прави много подходящи за нашето здраве.

„Туршиите и киселото зеле например, са полезни, защото са съхранили в максимална степен хранителните си свойства, качества и състав. Ферментацията при тяхното консервиране е млечно – кисела, която  продължава да произвежда полезни съставки. Тези млечно - кисели бактерии са много полезни за липидната обмяна, намаляват лошия холестерол, който произвежда черният ни дроб. На второ място, те продължават да произвеждат Витамин С, който е имуномодулатор, имуностимулатор, потиска възпаленията и развитието на вирусите в организма на човека“ – коментира още проф. Байкова.

Тя уточни, че самите млечно – кисели бактерии, като своеобразни пробиотици, намаляват с около 30 % гнилостните и възпалителни процеси в организма – гастрити, колити, които са първопричина за поява на туморни заболявания.

„Тоест, сокът от киселото зеле намалява с около 30% риска от ракови заболявания на червата и храносмилателния тракт, но увеличава с около 40% имунната защита на организма срещу вируси и бактерии, защото се увеличават полезните бактерии, те образуват колонии, които ни предпазват от болестотворните бактерии. Така, киселото зеле и сокът от него, се оказват много полезни за имунната ни бариера“ – уточни още експертът по хранене и диететика.

Чуйте подробностите в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова:


Проф. Донка Байкова уточни още, че за да бъдат наистина полезни зимнините, трябва да внимаваме с влагането на добавки като сол, оцет и мазнина, защото, злоупотребата с тях води до редица заболявания на сърдечно-съдовата система.

„ За да няма риск от хипертонични кризи и повишени нива на кръвното налягане, заради високото количества на добавената сол при приготвянето на зимнината, се препоръчва 1,5% натриев хлорид към водата, която ще добавяме към съответната суровина зеленчук, който ще консервираме. Това означава, 15 грама морска сол или 1 супена лъжица сол с връх, на 1 литър вода“ – уточни още проф. Байкова.

Тя препоръча, за да не се развали нашата зимнина, да се добавят корен джинджифил, хрян, дюля или други плодове, които действат стягащо и не позволяват развитие на гнилостните бактерии. Така зимнината се съхранява за по-дълго време.   

Проф. Донка Байкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24