„Предвид пандемичната обстановка, в която се намираме, безспорно се обострят паническите разстройства, предизвикани от тревожността и несигурността. Но всъщност, не е нужно да посягаме към синтетични витамини дори, просто е необходимо да приемаме правилните храни. Има храни антидепресанти и то, с доказани научни ползи в борбата с депресията, личностната ситуативна тревожност и други. Допаминът, серотонинът, окситоцинът и ендорфините са този квартет, който е отговорен за нашето вътрешно усещане за щастие“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова, психолог, психотерапевт и консултант по спортно хранене.
Според нея, ягодите, бананите и горските плодове са едни от най-зареждащите с позитивни емоции. Не трябва да се страхуваме от „добрите мазнини“, защото те повишават нивото на хормоните на щастието. Можем да ги открием в суровите ядки, зехтина, маслините, чия семена, сусам, ленено семе – те са един прекрасен източник на полезните мазнини, от които имаме нужда.
Консултантът по спортно хранене, психолог и психотерапевт Любомира Димитрова, сподели за слушателите на Радио Благоевград една домашна рецепта за имуностимулатор с орехи. „Лимонови корички, нарязани на тънки ивички, объркани с мед и тахан, е един хем десерт, хем имуностимулатор, който увеличава и хормоните на щастието“ – категорична е Любомира, която като психотерапевт се интересува и от психологията на цветовете.
Според нея, цветовете на храните също имат важна роля, за да се чувстваме по-добре и „дъгата в чинията“ наистина ни прави по-щастливи.
„В световен аспект съществува „Индекс на щастие на храните“. Те са подредени в пет степенна възходяща скала, като на топ местата са шоколадът, бананите, ядките, пастата и дори сладоледът. По отношение на цветовете, особен интерес предизвиква лилавият цвят, който не е от любимите ни, защото не се среща често в храните с такъв естествен цвят, като патладжанът, цвеклото, зелето и други, които не са от любимите храни за мнозина от нас“ – уточни Любомира Димитрова.
Тя обясни, че жълтият цвят например, предполага асоциация със слънцето и повишава хормоните на щастието. Царевица, жълти тиквички, помело и лимоните са гаранция, освен за противогрипна защита и за щастие. Освен това, оранжевото е от цветовете, които карат хората да се усмихват и това не е случайно, защото този цвят действа стимулиращо на нашите мозъчни клетки. Подобно на зеленото и оранжевото може да се открие много плодове и зеленчуци, като тиква, моркови, праскови, портокали и мандарини, които освен наслада, ни доставят и много витамини.
В дните на социална изолация, семейството е най-близо до нас, затова трябва да направим така, че храната наистина да носи наслада за тялото и душата.
„Безспорно, една добре подредена маса и чиния, в една задушевна обстановка, дори добавяйки свещи, цветя и декорации на трапезата, може да приповдигне настроението ни. Всеки от нас може да експериментира в кухнята, да открива нови вкусове и комбинации. Няма по-добра комбинация от тази, която се харесва на собствените ни сетива. Мога да каже, че храната, храни повече точно душата и окото, когато е споделена с любимите хора“ – допълни психотерапевтът и консултант по спортно хранене Любомира Димитрова.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:
Етнографската образователна програма „Шарената черга“ е най-новата инициатива на Музейната работилница към Историческия музей в Петрич. Тя ще продължи до 14 декември, като се провежда за първи път. Целта е, чрез различни занимания, децата да научат повече за облеклото на техните прабаби и прадядовци, както и за значението на българската шевица,..
„Самота“ и „Огън от спомени“ са новите песни на талантливия изпълнител Георги Костадинов. Те ще звучат в ефира на Радио Благоевград и ще радват меломаните. За младия изпълнител, който стана популярен с яркото си участие в телевизионен формат, музиката е любов и призвание. От петгодишна възраст тръгва по пътя на музиката – първо с пиано,..
Българският червен кръст стартира традиционната благотворителна кампания в подкрепа на Програма „Топъл обяд”. През учебната 2024/2025 г . 1600 деца в студените месеци ще получават всеки учебен ден безплатна топла храна в училище на територията на 20 области в страната. Това каза за Радио Благоевград Екатерина Борисова, координатор на..
От няколко години екипът на фондация „Ела и ти“ и общност от сърцати близо 500 доброволци правят възможна мисията – планината да бъде достъпна за трудноподвижни хора. Старт на тази кауза дава Гергана Дойчинова, основател на фондацията. Тя успява да приобщи много приятели, които помагат за изкачването до планински върхове на близо 120 хора..
Да бъде закупено развлекателно туристическо влакче с нулеви емисии, това гласуваха общинските съветници в Петрич. Основният фокус е да се осигури нова туристическа услуга на основните обекти от туристически интерес – античния град Хераклея Синтика, планината Кожух и църквата Св. Петка, и да се подобри цялостното туристическо преживяване. Предстои и..
Баку - столицата на Азербайджан бе домакин на най-голямата годишна конференция за климатичните промени – КОП 29, в която участваха над 66 000 делегати от 200 държави . За втора поредна година България имаше собствен павилион и бе представена с официална делегация от 72-ма души, начело с президента Румен Радев. Определените дати за..
Милена Димитрова е авторитетен журналист, с редица престижни награди, в това число и международни, с научни интереси в областта на журналистиката, писател. В нейната професионална биография са още работа в европейски институции и в държавната администрация. В момента тя е част от екипа на вицепрезидента. Милена Димитрова е председател и на..