„Предвид пандемичната обстановка, в която се намираме, безспорно се обострят паническите разстройства, предизвикани от тревожността и несигурността. Но всъщност, не е нужно да посягаме към синтетични витамини дори, просто е необходимо да приемаме правилните храни. Има храни антидепресанти и то, с доказани научни ползи в борбата с депресията, личностната ситуативна тревожност и други. Допаминът, серотонинът, окситоцинът и ендорфините са този квартет, който е отговорен за нашето вътрешно усещане за щастие“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова, психолог, психотерапевт и консултант по спортно хранене.
Според нея, ягодите, бананите и горските плодове са едни от най-зареждащите с позитивни емоции. Не трябва да се страхуваме от „добрите мазнини“, защото те повишават нивото на хормоните на щастието. Можем да ги открием в суровите ядки, зехтина, маслините, чия семена, сусам, ленено семе – те са един прекрасен източник на полезните мазнини, от които имаме нужда.
Консултантът по спортно хранене, психолог и психотерапевт Любомира Димитрова, сподели за слушателите на Радио Благоевград една домашна рецепта за имуностимулатор с орехи. „Лимонови корички, нарязани на тънки ивички, объркани с мед и тахан, е един хем десерт, хем имуностимулатор, който увеличава и хормоните на щастието“ – категорична е Любомира, която като психотерапевт се интересува и от психологията на цветовете.
Според нея, цветовете на храните също имат важна роля, за да се чувстваме по-добре и „дъгата в чинията“ наистина ни прави по-щастливи.
„В световен аспект съществува „Индекс на щастие на храните“. Те са подредени в пет степенна възходяща скала, като на топ местата са шоколадът, бананите, ядките, пастата и дори сладоледът. По отношение на цветовете, особен интерес предизвиква лилавият цвят, който не е от любимите ни, защото не се среща често в храните с такъв естествен цвят, като патладжанът, цвеклото, зелето и други, които не са от любимите храни за мнозина от нас“ – уточни Любомира Димитрова.
Тя обясни, че жълтият цвят например, предполага асоциация със слънцето и повишава хормоните на щастието. Царевица, жълти тиквички, помело и лимоните са гаранция, освен за противогрипна защита и за щастие. Освен това, оранжевото е от цветовете, които карат хората да се усмихват и това не е случайно, защото този цвят действа стимулиращо на нашите мозъчни клетки. Подобно на зеленото и оранжевото може да се открие много плодове и зеленчуци, като тиква, моркови, праскови, портокали и мандарини, които освен наслада, ни доставят и много витамини.
В дните на социална изолация, семейството е най-близо до нас, затова трябва да направим така, че храната наистина да носи наслада за тялото и душата.
„Безспорно, една добре подредена маса и чиния, в една задушевна обстановка, дори добавяйки свещи, цветя и декорации на трапезата, може да приповдигне настроението ни. Всеки от нас може да експериментира в кухнята, да открива нови вкусове и комбинации. Няма по-добра комбинация от тази, която се харесва на собствените ни сетива. Мога да каже, че храната, храни повече точно душата и окото, когато е споделена с любимите хора“ – допълни психотерапевтът и консултант по спортно хранене Любомира Димитрова.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:
Бюджетът не е просто финансов документ и закон – той отразява приоритетите на управляващите и посоката, в която ще се развива държавата. Въпреки това, все още не виждаме ясно очертани политики и дългосрочна визия на кабинета "Желязков". Това коментира в предаването "Събития и личности" бившият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“..
Проектът на Бюджет 2025 породи сериозни дебати относно неговото влияние върху социалната политика, икономиката и гражданските свободи. Политологът и бивш народен представител Калоян Методиев, анализира параметрите на бюджета и предупреди за тревожни тенденции в управлението на страната. Според него, България се намира в момент, в който се прави опит за..
Какви тайни крие древната тракийска цивилизация? Какво ни разкриват следите, оставени от този народ? На тези и много други въпроси отговаря новата книга „Траките – какво трябва да знаете?“, създадена от екип от изтъкнати български учени. В интервю за Радио Благоевград доц. д-р Тодор Чобанов, един от авторите на изданието, разказа за значението на..
България завърши успешно представянето си на международното специализирано изложение Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият хранителен панаир в Португалия, който събра повече от 200 компании и над 500 бранда в направленията „Храни и напитки“, „Хорека“ и „Технологии“ в Лисабон. Събитието отбеляза три дни на интензивни търговски разговори и..
Вълна от съпричастност обедини дупничани. На призива за набиране на средства за лечението на Слави Керкенеков се отзовават екипа доброволци от сдружение "Близо до теб" в Дупница. Кампанията успява да отвори сърцата на стотици негови съграждани. За по-малко от три дни с благотворителната инициатива е събрана сумата от 17 000..
1892 – това е годината на основаването на Народния музей, като един от отделите му е именно Етнографския музей в България. А в ефира на Радио Благоевград –БНР директорът проф.д-р Владимир Пенчев предложи своеобразна екскурзия назад във времето, когато са положени усилията на видни историци, етнолози и етнографи за създаването на сегашния Институт..
Предвидимост на пазара и реализацията на суров тютюн, 11-та Конференция на страните (COP11) на Рамкова конвенция за контрол на тютюна, която ще се проведе през м. ноември 2025 г. в Женева, Директива за тютюна и тютюневите изделия, Директива за акцизното облагане на обработен тютюн, Директива за рекламирането и други актуални за бранша теми бяха..