Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Живата“ туршия е по-полезна от консервираната в буркани


„Ние разполагаме с един превъзходен източник на пробиотици, какъвто е традиционната туршия, заедно с киселото мляко, разбира се. Големият въпрос е, че ценната туршия, която е най-полезна, заради многото полезни бактерии в нея, е всъщност тази, която се продава по най-опасните способи, защото, това обикновено става по пазари, в различни бидони, при малко по-рискови, от хигиенна гледна точка, условия. Затова, решихме да направим такъв тест, защото е много важно хората да знаят за полезните свойства на „живата туршия“ (суровата туршия) и да видим, дали това наистина е така. И за да сме наясно с темата, е много важно да правим разлика между всички онези стерилизирани и консервирани зеленчуци, които сме свикнали да наричаме туршия, но всъщност те нямат тези свойства. Това са тези продукти, които купуваме или произвеждаме в буркани“
– коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

Богомил Николов

Той обясни, че „живата туршия“, най-често това е киселото зеле, което се произвежда през зимата в бидони и в други съдове. Това е полезната туршия, защото в нея има всички полезни бактерии. Останалите стерилизирани или затворени в буркани зеленчуци, произведени с добавена сол и оцет, не се изчакват да ферментират във времето, те са съвсем различен продукт, който няма тази полезна стойност.

Затова, трябва да внимаваме, когато купуваме туршия от търговските обекти, защото тя се продава в агресивна среда, където не винаги се спазват хигиенните изисквания.

„В крайна сметка, ние точно това установихме, от 12 проби, в 2 имаше коли форми – и двете са от бидон, и двете са при кисели краставички. Това замърсяване е най-често срещаното, когато хората не си мият ръцете, съдовете или зеленчуците. Също така, измерихме и полезните бактерии. От 12-те проби, в 4 имаше недостатъчно количество, което е признак за недостатъчна зрялост на продукта“ – уточни Богомил Николов. Той допълни, че в останалите продукти са установени полезни бактерии, затова този продукт – туршията, не трябва да изпада в забвение и да отиде в историята, защото бива конкуриран от най-различни стерилизирани продукти.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева С Богомил Николов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Малки журналисти на гости на Радио Благоевград

Кати, Мити, Петя, Калина и Никол, малките журналисти от школата по журналистика и медийно отразяване към Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград бяха гости в предаването „Неделя у дома“, където разказаха какво е за тях журналистиката. „Мен ме влече телевизията, защото искам да ме видят всички. Целият свят“, сподели..

публикувано на 24.02.25 в 14:56

Музейна работилница „Баба Марта“ отваря врати в Петрич

Музейна работилница, посветена на Баба Марта, отваря врати от 24 до 27 февруари в красивата сграда на Историческия музей в Петрич. Инициативата се провежда за втора поредна година, очаква се интересът към нея да бъде още по-голям от миналогодишния, тъй като заложените дейности в работилницата ще бъдат надградени. „Ще посрещнем дечицата с..

публикувано на 24.02.25 в 10:23

Илия Лазаров: САЩ рискуват да се превърнат в ненадежден партньор

Срещата между САЩ и Русия в Рияд беше „огромен успех за руската администрация“, коментира в предаването „Събития и личности“ евродепутатът от ГЕРБ/СДС и ЕНП Илия Лазаров. Според него Вашингтон на практика сам е предложил размразяване на отношенията, без Москва да полага сериозни усилия за това. „Предтекстът е, че трябва да се сложи край на войната,..

публикувано на 21.02.25 в 12:08
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Повишение на заплатите в МВР трябва да има, но срещу реформи, а не „на калпак“

Бюджетът не е просто финансов документ и закон – той отразява приоритетите на управляващите и посоката, в която ще се развива държавата. Въпреки това, все още не виждаме ясно очертани политики и дългосрочна визия на кабинета "Желязков". Това коментира в предаването "Събития и личности" бившият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“..

публикувано на 21.02.25 в 11:52
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Бюджет 2025 – антисоциален, антибизнес и антиграждански

Проектът на Бюджет 2025 породи сериозни дебати относно неговото влияние върху социалната политика, икономиката и гражданските свободи. Политологът и бивш народен представител Калоян Методиев, анализира параметрите на бюджета и предупреди за тревожни тенденции в управлението на страната. Според него, България се намира в момент, в който се прави опит за..

публикувано на 21.02.25 в 11:25
Доц. Тодор Чобанов

Траките – кои са били и какво трябва да знаем за тях?

Какви тайни крие древната тракийска цивилизация? Какво ни разкриват следите, оставени от този народ? На тези и много други въпроси отговаря новата книга „Траките – какво трябва да знаете?“, създадена от екип от изтъкнати български учени. В интервю за Радио Благоевград доц. д-р Тодор Чобанов, един от авторите на изданието, разказа за значението на..

публикувано на 21.02.25 в 10:57

Производители представиха българския вкус на изложение в Португалия

България завърши успешно представянето си на международното специализирано изложение Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият  хранителен панаир в Португалия, който събра повече от 200 компании и над 500 бранда в направленията „Храни и напитки“, „Хорека“ и „Технологии“ в  Лисабон.  Събитието отбеляза три дни на интензивни търговски разговори и..

публикувано на 21.02.25 в 09:55