Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Живата“ туршия е по-полезна от консервираната в буркани


„Ние разполагаме с един превъзходен източник на пробиотици, какъвто е традиционната туршия, заедно с киселото мляко, разбира се. Големият въпрос е, че ценната туршия, която е най-полезна, заради многото полезни бактерии в нея, е всъщност тази, която се продава по най-опасните способи, защото, това обикновено става по пазари, в различни бидони, при малко по-рискови, от хигиенна гледна точка, условия. Затова, решихме да направим такъв тест, защото е много важно хората да знаят за полезните свойства на „живата туршия“ (суровата туршия) и да видим, дали това наистина е така. И за да сме наясно с темата, е много важно да правим разлика между всички онези стерилизирани и консервирани зеленчуци, които сме свикнали да наричаме туршия, но всъщност те нямат тези свойства. Това са тези продукти, които купуваме или произвеждаме в буркани“
– коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

Богомил Николов

Той обясни, че „живата туршия“, най-често това е киселото зеле, което се произвежда през зимата в бидони и в други съдове. Това е полезната туршия, защото в нея има всички полезни бактерии. Останалите стерилизирани или затворени в буркани зеленчуци, произведени с добавена сол и оцет, не се изчакват да ферментират във времето, те са съвсем различен продукт, който няма тази полезна стойност.

Затова, трябва да внимаваме, когато купуваме туршия от търговските обекти, защото тя се продава в агресивна среда, където не винаги се спазват хигиенните изисквания.

„В крайна сметка, ние точно това установихме, от 12 проби, в 2 имаше коли форми – и двете са от бидон, и двете са при кисели краставички. Това замърсяване е най-често срещаното, когато хората не си мият ръцете, съдовете или зеленчуците. Също така, измерихме и полезните бактерии. От 12-те проби, в 4 имаше недостатъчно количество, което е признак за недостатъчна зрялост на продукта“ – уточни Богомил Николов. Той допълни, че в останалите продукти са установени полезни бактерии, затова този продукт – туршията, не трябва да изпада в забвение и да отиде в историята, защото бива конкуриран от най-различни стерилизирани продукти.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева С Богомил Николов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Евгени Мицков

„Народни игри на волята“ за празника „Димитровден - Денят на Коларово“

С богата двудневна програма ще бъде отбелязан тази година „Димитровден - Денят на Коларово“. Традицията е отколешна и е свързана с празника на черквата в селото, която носи името на Свети Димитър. „На Димитровден е храмовият празник на черквата в селото и от десетилетия празникът на Коларово се отбелязва точно на този ден. Богатата..

публикувано на 21.10.24 в 15:06

Представиха българско консервно производство на изложение в Швеция

Български компании, работещи в консервното производство, представиха страната ни на международно изложение в Стокхолм, Швеция. Традиционните зеленчукови консерви - лютеници, айвари, сосове със 100% естествени съставки, без добавена захар и консерванти, плодови нектари, сокове и компоти, привлякоха вниманието на посетителите на Изложбения център..

публикувано на 21.10.24 в 12:47

“Талантливото мече Мони” - книга с кауза, подкрепете я!

“Талантливото мече Мони” е детска книжка, която разказва за живота на Минка Кирилова - Мони . Изоставена в сиропиталище, когато е била бебе, тя не спира да мечтае за един по-добър живот и да се бори за него, подкрепена от Сдружението „Операция: Плюшено Мече“ чрез неговата менторска програма „Скритите таланти на България“. Днес Минка е трета..

публикувано на 21.10.24 в 09:52

Инициативата „Капачки за бъдеще“ - приключение с огромна човешка стойност

2 400 кг капачки, 300 кг кенчета и 1 460 лева от дарения – това е равносметката от есенната кампания „Капачки за Бъдеще“ в град Гоце Делчев. Информацията съобщи за Радио Благоевград Габриела Граматикова, координатор за града на  фондация „Капачки за Бъдеще“. „ Хората, които идваха, главно бяха учители със своите ученици, от детските градини, което..

публикувано на 21.10.24 в 09:48

Богдан Милчев: Промените в закона не дадоха резултати

Промените в закона не дадоха резултати досега -  това показват данните, изнесени от Института за пътна безопасност. Институтът извърши анкетно проучване за влиянието върху безопасното движение по пътищата при използването на технически средства. Анкетирани са 192-ма българи в Северозападна България. Според  86% от анкетираните основният фокус на..

публикувано на 18.10.24 в 16:36

Когато пънкът беше млад

Назад във времето, някъде  в началото на 80-те години на миналия век, в епохата на късния социализъм, в град Кюстендил, в едно пространство наречено „СтайчЕто“ няколко приятели слушат чужди радиостанции. Там, в онези по-неприветливи времена за свободолюбивите младежи, докато слушат тайно забранените от официалните власти радио честоти, се..

публикувано на 18.10.24 в 15:24

„Да спасим една гора лист по лист“ в ПГИ в Благоевград

Мащабна акция  по събиране на хартия за рециклиране организираха днес ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ в Благоевград. В инициативата се включиха и родители. Целта е младите хора да живеят отговорно, да рециклират, да съхраняват природата и да опазват околната среда. С това екосъбитие започват проявите, свързани с отбелязването на  75 години..

публикувано на 18.10.24 в 14:36