Вече са в сила нови изисквания на Българската агенция по безопасност на храните, според които, традиционните месни продукти кюфтета, кебапчета и карначета, ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата.
„Това не са нови стандарти, те са изготвени през 2010 година, сега се наложи промяна на някой от стандартите за месни продукти и месни заготовки. Промяната бе поискана от Асоциацията на месопреработвателите и бе одобрена от екип специалисти, след направени редица лабораторни изследвания“ – коментира за Радио Благоевград д-р Райна Иванова, началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ в Агенцията по храните. По думите й, няма промяна в рецептурата на стандартите при производството на кюфтетата и другите месни продукти. Новите изисквания са по повод по-здравословното хранене на населението по препоръки на Световната здравна организация.
„Не можем да говорим за процентно съдържание на мазнини и вода в месните продукти, тези проценти са в лабораторните изпитвания на физико-химичните показатели. Във връзка със здравословното хранене е намален процентът на мазнините, а водното съдържание е увеличено, за сметка на мазнините, защото двата показателя са свързани при лабораторното изпитване. Мазнините се намалят от 25 на 22 процента, а водното съдържание скача от 2 до 3 %. Важно е да уточним, че не се влага допълнителна вода в месото, просто се използва по-висококачествено месо, с по-малко съдържание на мазнини и с по-високо водно съдържание“ – уточни още д-р Иванов.
Тя обясни новите изисквания за месните продукти и с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото, им са нужни нови пропорции мазнини и вода.
От Агенцията за безопасност на храните уточняват още, че новите стандарти не са задължителни и всеки производител може сам да преценява в каква степен да ги спазва.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Райна Иванова:
Кати, Мити, Петя, Калина и Никол, малките журналисти от школата по журналистика и медийно отразяване към Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград бяха гости в предаването „Неделя у дома“, където разказаха какво е за тях журналистиката. „Мен ме влече телевизията, защото искам да ме видят всички. Целият свят“, сподели..
Музейна работилница, посветена на Баба Марта, отваря врати от 24 до 27 февруари в красивата сграда на Историческия музей в Петрич. Инициативата се провежда за втора поредна година, очаква се интересът към нея да бъде още по-голям от миналогодишния, тъй като заложените дейности в работилницата ще бъдат надградени. „Ще посрещнем дечицата с..
Срещата между САЩ и Русия в Рияд беше „огромен успех за руската администрация“, коментира в предаването „Събития и личности“ евродепутатът от ГЕРБ/СДС и ЕНП Илия Лазаров. Според него Вашингтон на практика сам е предложил размразяване на отношенията, без Москва да полага сериозни усилия за това. „Предтекстът е, че трябва да се сложи край на войната,..
Бюджетът не е просто финансов документ и закон – той отразява приоритетите на управляващите и посоката, в която ще се развива държавата. Въпреки това, все още не виждаме ясно очертани политики и дългосрочна визия на кабинета "Желязков". Това коментира в предаването "Събития и личности" бившият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“..
Проектът на Бюджет 2025 породи сериозни дебати относно неговото влияние върху социалната политика, икономиката и гражданските свободи. Политологът и бивш народен представител Калоян Методиев, анализира параметрите на бюджета и предупреди за тревожни тенденции в управлението на страната. Според него, България се намира в момент, в който се прави опит за..
Какви тайни крие древната тракийска цивилизация? Какво ни разкриват следите, оставени от този народ? На тези и много други въпроси отговаря новата книга „Траките – какво трябва да знаете?“, създадена от екип от изтъкнати български учени. В интервю за Радио Благоевград доц. д-р Тодор Чобанов, един от авторите на изданието, разказа за значението на..
България завърши успешно представянето си на международното специализирано изложение Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият хранителен панаир в Португалия, който събра повече от 200 компании и над 500 бранда в направленията „Храни и напитки“, „Хорека“ и „Технологии“ в Лисабон. Събитието отбеляза три дни на интензивни търговски разговори и..