Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова от ВМА: Правилната термична обработка на месо и храни е най-важна, за да се избегне салмонелата

При салмонелата говорим за голяма група заболявания, причинени от бактериите салмонела, които се срещат както при човека, така и при множество диви и селскостопански животни – птици, влечуги, земноводни. Т.е. този бактерии е навсякъде около нас. Намира се в гастроинтестиналния тракт на животните и хората, които за заразени или заразоносители и се отделя с изпражненията“ – заяви гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“.

Заразяването със салмонела се получава при контакт с болен, от селскостопански животни и домашни любимци, при консумацията на храни от животински произход – месо, субпродукти, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти, които са заразени. Животни, които имат пера, люспи и козина като змии, гущери, костенурки, също могат да бъдат заразени с бактерии и да участват във веригата на предаването на болестта. Предвид това трябва да бъдем внимателни при консумацията на определени хранителни продукти и контакт с животните. Домашните любимци – кучета, котки, хамстери също могат да бъдат източник на заразата, както и плодовете и зеленчуците. Най-честата причина за заболяването обаче остава неправилната кулинарна обработка на хранителните продукти . Приборите, с които се обработва месото не бива се използват и при приготвянето на друг вид храна. Термичната обработка на месо, яйца, риба също трябва да бъде съобразно изискванията за отделния продукт, за да е сигурно, че няма микроорганизми.

Първите симптоми се появяват около 6 часа след консумация на заразена храна. При хранителна интоксикация симптомите са температура, втрисане, гадене, повръщане, диария, развива се бърза дехидратация. Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които причиняват диария, болки в корема и интоксикация на организма. При контакт с повърхности, предмети, които са заразени, тогава инкубационният период е по-дълъг – около седмица и по-късно могат да се развият симптомите.

Рисковите групи са малките деца, възрастните хора с диабет, хипертония, бъбречни проблеми, трансплантирани и онкоболни“ – каза д-р Баймакова.

Специалистът коментира и заболяването листериоза, което принадлежи към групата на зоонозите. Има го и при животните, и при хората, може да се открие и в почвата. Храните, към които трябва да се отнасяме с повишено внимание са млечните продукти които не са пастьоризирани, меки сирена. Рисковите групи са бременни, малки деца и хора с потисната имунна система. Препоръката е при всеки да има високо ниво на лична хигиена, термична обработка на храната, проверени източници при закупуването и.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доц. Елена Азманова: Празникът е споделяне на радост

„ Молитвите на българина са свързани повече с неговата празничност, тържественост. Неговата молитва, когато не е чисто религиозна и в усамотение, тя е по-скоро тип послание към хората. Тя е отворен,  комуникативен тип.  И това ни събира “ , сподели за Радио Благоевград доц. Елена Азманова, преподавател в ЮЗУ – Благоевград. Тя е изследовател..

публикувано на 21.12.24 в 09:00

Общественият разговор за семейството, децата и брака става все по-важен и по-труден

От почти  две десетилетия сдружението "Асоциация Общество и Ценности" е двигател на разговора за децата и родителите, брака, семейството и ценностите в модерното време. „ Когато имаме здрави семейства се възпитава и отглежда здраво поколение, със здрави ценности. И съответно – имаме здраво общество “, подчерта в интервю за Радио Благоевград..

публикувано на 20.12.24 в 15:36

Представят нематериалното културно наследство на България

Живото наследство са тези, които го практикуват, това е устойчивостта и знанията, предавани от поколение на поколение – се сочи на електронната страница на ЮНЕСКО, посветена на Нематериалното културно наследство. Още през 2008 година Международната организация за наука и култура започна да изгражда Представителна листа на ЮНЕСКО на елементи..

публикувано на 20.12.24 в 14:05

Магията на Коледа – от миналото до днес

С   изложбата „Готови ли сте за разкази по Коледа“, екипът на Националния етнографски музей предлага съвременен и атрактивен прочит на един от най-светлите празници в годината.  Експозицията проследява как обичаите в старата българска традиция добиват с времето нови форми заради историческите промени и модните светски тенденции. Това обясни..

публикувано на 20.12.24 в 13:57

Димитър Урдев: Земеделието трябва да бъде национален приоритет и в крак с новите технологии

Благоевградският общински съветник Димитър Урдев бе избран за председател на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ на 46-ия конгрес на партията. Урдев, който досега бе заместник-председател на централното ръководство, заяви амбицията си да работи за обединение на всички земеделски партии и неправителствени организации в страната. По думите му,..

публикувано на 20.12.24 в 11:14

Родители, учители, дори и ученици с апел: Ограничаване на социалните мрежи за малолетни

Родители, учители, дори и ученици апелират да се ограничи използването на телефоните и социалните мрежи от малолетни деца. Опасна мода е обхванала учениците. Нарича се "Супермен" и кара много деца да записват опасни видеа. Последният случай е от вчера, когато 13-годишно дете е с опасност за живота, след като е ударено от волтова дъга на жп гара..

публикувано на 19.12.24 в 10:24

Със стоп-палки и белезници инспекторите от ИАРА хващат бракониерите по Струма

Инспекторите от Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" вече ще могат да използват стоп-палки при проверка на автомобили за незаконен улов и белезници при задържането на бракониери. Новите правомощия на служителите на ИАРА станаха факт след промени в Наредбата по Закона за рибарство и аквакултури, уточни за Радио Благоевград началник на..

публикувано на 18.12.24 в 14:16