Ферери идва в България през 1990 година от Сицилия-Италия, и остава тук. Влюбен е в България, има много приятели, и отчита огромните промени от времето, когато е пристигнал в родината ни и сега . Усмихнат, сърдечен и добронамерен ми разказа емоционално за себе си: икономист по образование, професор по сомелиерство, за което е положил успешно 38 изпита. Член е на Италианската федерация на готвачите, на Международния институт на дегустаторите на кафе.
Сомелиерът е обучен професионалист с богати познания в областта на виното, който обикновено работи в изискани ресторанти и специализира във всички аспекти на дегустацията на вино.
Според Ферери България има много хубави вина, но няма традиции в сомелиерството и затова заедно с Националната лозаро-винарска камара организира курсове в български университет. Сомелиерът трябва да познава не само вината, но и храната, с която да ги комбинира. А това няма как да се случи ако не познава рецептата и какво включва тя – разказа ми Маурицио, който през 2012 година печели кулинарен конкурс под патронажа на Джорджо Наполитано, президент на Италия. От тогава президентът го нарича „посланик на италианския вкус по света“.
„Много важно е как ще се поднесе виното, как да се държи бутилката, в каква чаша, дори с какъв тирбушон ще се отвори и всичко трябва да става без напрежение пред клиента“-казва Ферери и уточнява, че бялото вино се сервира на 8 градуса, червеното 18, а розе 12 градуса. Според него е много важна и чашата, в която се сервира виното, защото тя дава възможност да се усетят истинските му аромати, и е много важна за сензорния анализ при дегустация. „Хубавото вино не може да бъде евтино, но не винаги скъпото вино е хубаво. Проблемът е, че докато не се отвори бутилката, не може да се разбере“ – допълва италианецът.
Маурицио определя себе си като разказвач на вкусове и уточнява, че в Италия през последните години това вече е и професия. Освен познанията си на сомелиер разказвачът на вкусове по интересен и атрактивен начин представя продуктите пред клиентите и прави истинско шоу.
„Трябва да възпитаваме своите вкусове, категоричен е Ферери и допълва, че това няма как да се случи ако сме свикнали да консумираме предимно шопска салата, мусака и скара “ . Убеден е, че както виното, така и храната трябва да се приготвят с много любов, което веднага се усеща и от клиентите.
Житейското правило на Маурицио Ферери е: „Никога не прекалявайте с вино, но в по-малки количества – така е здравословно!“За слушателите на Радио Благоевград Маурицио Ферери предложи една от любимите си рецепти за салата:
Нарязват се портокали и сирене на кубчета, добавя се повече зехтин и се поръсват с риган и черен пипер.
Интервю на Лалка Радкова с Маурицио Ферери можете да чуете в звуковите файлове, в галерията - да видите много снимки, а кратки видеа - тук - >
Да бъде закупено развлекателно туристическо влакче с нулеви емисии, това гласуваха общинските съветници в Петрич. Основният фокус е да се осигури нова туристическа услуга на основните обекти от туристически интерес – античния град Хераклея Синтика, планината Кожух и църквата Св. Петка, и да се подобри цялостното туристическо преживяване. Предстои и..
Баку - столицата на Азербайджан бе домакин на най-голямата годишна конференция за климатичните промени – КОП 29, в която участваха над 66 000 делегати от 200 държави . За втора поредна година България имаше собствен павилион и бе представена с официална делегация от 72-ма души, начело с президента Румен Радев. Определените дати за..
Милена Димитрова е авторитетен журналист, с редица престижни награди, в това число и международни, с научни интереси в областта на журналистиката, писател. В нейната професионална биография са още работа в европейски институции и в държавната администрация. В момента тя е част от екипа на вицепрезидента. Милена Димитрова е председател и на..
Община Трън планира поскъпване на таксата за битови отпадъци за 2025 година. Както и досега, ставката ще се определя пропорционално върху данъчната оценка на съответния деклариран имот, а увеличението, което предлага администрацията, е с 2 промила. Така таксата ще стане 7 промила. Според общинското ръководство, въпреки увеличението,..
На 22 ноември, по случай Деня на адвокатурата, адвокат Борис Харизанов от Петрич, член на Адвокатската колегия в Благоевград, гостува в ефира на Радио Благоевград. В разговора той подчерта ключовата роля на адвокатите в правосъдната система и значението на тяхната професия за обществото. "Днес е денят, в който всички ние, гражданите на страната, трябва..
На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар е отреден за Ден на християнското семейство. Ден, в който напомняме за важността на семейството като основна ценност, обединена около вярата, обичта и добротата. По повод днешния празник вече от няколко години екипът на детска градина..
В Деня на християнското семейство четвъртокласници от Трето основно училище „Димитър Талев“ гостуваха в ефира на Радио Благоевград . Възпитаниците на Николай Михов – преподавател по религия в учебното заведение, разказаха за историята на празника и посланията, които той носи. „Изключително лесно се преподава религия на малки деца, защото, за щастие,..