Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Световноизвестният сомелиер Маурицио Ферери в град Кресна: Обичам много България и тук се чувствам прекрасно

11
Маурицио Ферери разговаря с нашия репортер Лалка Радкова
Снимка: Радио Благоевград



  Маурицио Ферери гостува в град Кресна по покана на кметската администрация и лозаро-винарското  сдружение. На среща бяха обсъдени теми, свързани с развитието на лозарството и винопроизводството от сорта Керацуда“/уникален сорт грозде, който вирее единствено в района на Кресна/, както и търсене на възможности за побратимяване на община Кресна с общини от Южна Италия. Той направи и нагледна дегустация пред  домакините на различни видове вина – млади и отлежали.

  Ферери идва в България през 1990 година от Сицилия-Италия, и остава тук. Влюбен е в България, има много приятели, и отчита огромните промени от времето, когато е пристигнал в родината ни и сега . Усмихнат, сърдечен и добронамерен ми разказа емоционално за себе си: икономист по образование, професор по сомелиерство, за което е положил успешно 38 изпита. Член е на Италианската федерация на готвачите, на Международния институт на дегустаторите на кафе.

Маурицио Ферери

  Сомелиерът е обучен професионалист с богати познания в областта на виното, който обикновено работи в изискани ресторанти и специализира във всички аспекти на дегустацията на вино.

  Според Ферери България има много хубави вина, но няма традиции в сомелиерството и затова заедно с Националната лозаро-винарска камара организира курсове в български университет. Сомелиерът трябва да познава не само вината, но и храната, с която да ги комбинира. А това няма как да се  случи ако не познава рецептата и какво включва тя – разказа ми Маурицио, който  през 2012 година печели кулинарен  конкурс под патронажа на Джорджо Наполитано, президент на Италия. От тогава президентът  го нарича „посланик на италианския вкус по света“.

  „Много важно е как ще се поднесе виното, как да се държи бутилката, в каква чаша, дори с какъв тирбушон ще се отвори и всичко трябва да става без напрежение пред клиента“-казва Ферери и уточнява, че бялото вино се сервира на 8 градуса, червеното 18, а розе 12 градуса. Според него е много важна и чашата, в която се сервира виното, защото тя дава възможност да се усетят истинските му аромати, и  е много важна за сензорния анализ при дегустация. „Хубавото вино не може да бъде евтино, но не винаги скъпото вино е хубаво. Проблемът е, че докато не се отвори бутилката, не може да се разбере“ – допълва италианецът.

Снимка

  Маурицио определя себе си като разказвач на вкусове и уточнява, че в Италия през последните години това вече е и професия. Освен познанията си на сомелиер разказвачът на вкусове по интересен и атрактивен начин представя продуктите пред клиентите и прави истинско шоу.

  „Трябва да възпитаваме своите вкусове, категоричен е Ферери и допълва, че това няма как да се случи ако сме свикнали да консумираме предимно шопска салата, мусака и скара “ . Убеден е, че както виното, така и храната трябва да се приготвят с много любов, което веднага се усеща и от клиентите.

  Житейското правило на Маурицио Ферери е: „Никога не прекалявайте с вино, но в по-малки количества – така е здравословно!“


  За слушателите на Радио Благоевград Маурицио Ферери предложи една от любимите си рецепти за салата:

Нарязват се портокали и сирене на кубчета, добавя се повече  зехтин и се поръсват с  риган и черен пипер.

Интервю на Лалка Радкова с Маурицио Ферери можете да чуете в звуковите файлове, в галерията - да видите много снимки, а кратки видеа - тук - > 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Казусът „френска безработица“ стигна до Съда на Европейския съюз

Съдебен състав на Административен съд-Благоевград  допусна и отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по така наречения казус „френска безработица“. То е направено по искане на адвокатската кантора на адвокат Илко Стоянов. Причината е,че по едни и същи казуси в различните съдилища на страната съдебните състави се произнасят различно..

публикувано на 19.02.25 в 12:28

При подмяна на стари дървета е важно да има компесаторно озеленяване

Зеленината има изключително голямо приложение в градска среда. Тя със своята листна маса помага за поемането на праха, спомага за поддържане на чист въздух, помага и със своята естетика, разбира се. Трябва да се знае, че всяко дърво е жив организъм. И то се засажда, расте, добива зрялост и в един момент остарява, неговият живот не е безкраен. Много..

публикувано на 19.02.25 в 11:55
Иван Анчев

Иван Анчев: Съдбата на Украйна не може да се решава без нейно участие

Дипломатът и съпредседател на Атлантическия съвет Иван Анчев, изрази дълбоко притеснение от формата на преговорите в Рияд, при които „много важна част от пъзела – Украйна и Европа – не присъства на срещата“. В интервю за Радио Благоевград той подчерта, че „няма как две държави да решават съдбата на трета, без нейното участие, особено когато тя е..

публикувано на 19.02.25 в 11:17

От любов към цигулката до благотворителна кауза

Ученичката  от ОУ "Христо Ботев"  в село Самораново, община  Дупница  Михаела Радева реши първият ѝ самостоятелен концерт да бъде с благотворителна цел,  събраните пари тя и нейното семейство ще дарят на дете в нужда. Михаела  е на 13 години, а на цигулка свири от 5-годишна – досега винаги пред публика излиза с ансамбъла, с който репетира...

публикувано на 18.02.25 в 10:18

Изкуството да даваш

В неделя в читалище „Пробуда – 1919“ в град Кочериново се проведе благотворителна изложба. Своите картини представиха  две местни художнички – Вергиния Карашка и Николета Василева. С изобразително изкуство Вергиния се занимава още от малка, а учител ѝ е бил Огнян Механджийски. „Обичам много да рисувам. С това уплътнявам времето си. Вдъхва ми..

публикувано на 17.02.25 в 09:33

Живот като на книга - историята на Снежанка Филчева

Снежанка Филчева е автор на книгите „От копче до балтон“, „Бягство“, „Да оставиш следа“ и „Орисани“. Тя е един от съставителите на  сборника „Народни художествени занаяти от Македонския край“, освен това е самоук художник, който има зад гърба си участия в редица изложби. Нищо, свързано с изкуство, не й е чуждо, като владее не само старите занаяти,..

публикувано на 15.02.25 в 14:25
Симеон Славчев

Симеон Славчев: Спекулата в търговията ни прави по-бедни

Цените на основните стоки продължават да растат, а причините за това не са само външни фактори. Според председателя на партия МИР, Симеон Славчев, основният проблем е спекулата, липсата на регулации и недостатъчната подкрепа за българските производители. В интервю за Радио Благоевград той представи конкретни решения за справяне с проблема. Една от..

публикувано на 14.02.25 в 11:31