Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Червената и жълта боя за яйца алергизират

Донка Байкова


Великденските празници са все по-близо, а консумацията на яйца, козунаци и агнешко месо в празничните дни изправя на изпитание физическото ни състояние. В интервю за предаването Днес на Радио Благоевград, проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика, предупреди за опасностите които крият боите за боядисване на яйца.

„Родителите на алергичните деца или на тези с атопичен дерматит трябва да внимават за жълтата боя, Е102 тартразин. Могат да очакват обостряне на  алергичните кожни обриви, нарушения на съня и тревожност. Червената боя Е122 Е123 Е127 често пъти алергизира и в някой страни, като Норвегия например тя не е позволена. Синият цвят Е133 и зеленият Е140 са безвредни. Алергизиращите бои биха могли да бъдат заместени от бои на натурална основа, извлечено от цветовете на растения“, съобщи проф. Байкова. 

Яйце което е с боядисан белтък или тези които са напукани, не се препоръчват за консумация от деца, поради риск от алергични реакции. За предпочитане е да закупим козунак от близката пекарна, вероятността да е без консерванти е по-голяма. Първо да прочетем етикета и когато има повече от три непознати за нас субстанции или изкуствени оцветители или подобрители, просто да не го купуваме.

Неизменна част от празничната трапеза е и агнешкото месо. Препоръката на специалистите е да изберем българското агнешко. То е обозначено със синя маркировка върху самото месо, а червеният етикет е насочващ, че месото е вносно. За да не предозираме със свръх консумация на животински мазнини, Професор Байкова препоръчва консумацията на студено агнешко месо, нарязано на тънки жулиени.  Преяждането с месо поставя на изпитание жлъчно-чернодробната ни система.

„Агнешкото е противопоказно за хора с високо съдържание на холестерол и сърдечно съдови заболявания, тези с подагра и с повишени стойности на пикочната киселина. Агнешкото трябва да бъде заменено от друг вид месо“ ,уточнява проф. Байкова.

По отношение на алкохола, съветите са да не се смесват видовете алкохол, той да се комбинира с вода и никога на гладно. „Сиренето, като белтъчна компонента и мастна, като олиото в салатата, забавят абсорцията на алкохолната субстанция, съответно и настъпване на опиянение“, посочи проф. Байкова.

След празничните дни, специалистът по хранене препоръчва детокс програма за прочистване на организма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Илия Лазаров: САЩ рискуват да се превърнат в ненадежден партньор

Срещата между САЩ и Русия в Рияд беше „огромен успех за руската администрация“, коментира в предаването „Събития и личности“ евродепутатът от ГЕРБ/СДС и ЕНП Илия Лазаров. Според него Вашингтон на практика сам е предложил размразяване на отношенията, без Москва да полага сериозни усилия за това. „Предтекстът е, че трябва да се сложи край на войната,..

публикувано на 21.02.25 в 12:08
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Повишение на заплатите в МВР трябва да има, но срещу реформи, а не „на калпак“

Бюджетът не е просто финансов документ и закон – той отразява приоритетите на управляващите и посоката, в която ще се развива държавата. Въпреки това, все още не виждаме ясно очертани политики и дългосрочна визия на кабинета "Желязков". Това коментира в предаването "Събития и личности" бившият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“..

публикувано на 21.02.25 в 11:52
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Бюджет 2025 – антисоциален, антибизнес и антиграждански

Проектът на Бюджет 2025 породи сериозни дебати относно неговото влияние върху социалната политика, икономиката и гражданските свободи. Политологът и бивш народен представител Калоян Методиев, анализира параметрите на бюджета и предупреди за тревожни тенденции в управлението на страната. Според него, България се намира в момент, в който се прави опит за..

публикувано на 21.02.25 в 11:25
Доц. Тодор Чобанов

Траките – кои са били и какво трябва да знаем за тях?

Какви тайни крие древната тракийска цивилизация? Какво ни разкриват следите, оставени от този народ? На тези и много други въпроси отговаря новата книга „Траките – какво трябва да знаете?“, създадена от екип от изтъкнати български учени. В интервю за Радио Благоевград доц. д-р Тодор Чобанов, един от авторите на изданието, разказа за значението на..

публикувано на 21.02.25 в 10:57

Производители представиха българския вкус на изложение в Португалия

България завърши успешно представянето си на международното специализирано изложение Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият  хранителен панаир в Португалия, който събра повече от 200 компании и над 500 бранда в направленията „Храни и напитки“, „Хорека“ и „Технологии“ в  Лисабон.  Събитието отбеляза три дни на интензивни търговски разговори и..

публикувано на 21.02.25 в 09:55

Дупница помага на Слави

Вълна от съпричастност обедини дупничани. На призива за набиране на средства за лечението на Слави Керкенеков  се отзовават екипа доброволци от сдружение "Близо до теб" в Дупница. Кампанията успява да отвори сърцата на стотици негови съграждани. За по-малко от три дни с благотворителната инициатива е събрана сумата от 17 000..

публикувано на 20.02.25 в 20:29

Над 130 години Национален етнографски музей - съкровищница на българското културно наследство

1892 – това е годината на основаването на Народния музей, като един от отделите му е именно Етнографския музей в България.  А в ефира на Радио Благоевград –БНР директорът проф.д-р Владимир Пенчев предложи своеобразна екскурзия назад във времето, когато са положени усилията на видни  историци, етнолози и етнографи за създаването на сегашния Институт..

публикувано на 20.02.25 в 20:21