Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери започват да снабдяват с кашкавал и сирене малки ресторанти в страната

Снимка: архив

Така - без посредници, се скъсява пътят от производителя до потребителя. Това стана ясно при представяне на екологичната  продукция от защитени зони в Западния и Централен Балкан в Министерството на земеделието и храните.

Биволско кисело мляко и сирене, кашкавал, биологичен пчелен мед и сладка от горски плодове, са произведени от малки местни фирми, подпомогнати от българо-швейцарския проект "За Балкана и хората". В последните години успяха да направят възможно, опазването на околната среда и местното развитие в един от най-изостаналите европейски райони, районът на Западна Стара планина. Над 840 фермери, вече доставят продукцията си до крайния потребител, каза доктор Любомир Кулински от Агенцията по храните.

Главната цел, която постигнахме, скъсяване на пътя от производителя, директно до крайния потребител, без посредници, без търговски фирми и смятам, че все повече български потребители се радват на това, което сме постигнали.

Ето какво казаха производителите за идеята, продуктите им да стигнат до ресторантите по Черноморието.

Това ще е чудесно за всички фермери, които произвеждат истински неща. Ние не сме предприятие, за да преработваме тонове. Ако искаш да работиш с голяма верига ти казват, искаме 30 тона на месец, но ние не можем, ние сме фермери. Не сме мандри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!