Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Байкова: Трансмастните киселини повишават лошия холестерол

Проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика
Снимка: Ани Петрова, БНР
В края на април Европейската комисия прие регламент за намаляване на трансмастните киселини в храните. Според него съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, в храни, предназначени за крайния потребител, и в храни, предназначени за доставка за търговия на дребно, не трябва да надвишава 2 грама на 100 грама мазнини. 

Българските експерти от години настояват за това, коментира специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Тя обясни, че трансмастните киселини са изкуствено създадени и крият рискове за здравето:

"Трансмастните киселини са получени по синтетичен път в началото на миналия век от един французин, който търсел заместител на скъпото краве масло и в лабораторни условия успял от други източници на мазнини, в това число прословутото палмово масло, в присъствие на водород при висока температура получава едно хидрогениране на молекулата на мастните киселини и преминаването им от течна в твърда форма... Но човешкият организъм няма ензимни системи, които да разграждат такива трансформи и оттук нататък са проблемите за здравето..."

Проф. Байкова обясни, че трансмастните киселини вредят най-вече на малките деца, бременните жени и възрастните хора:

"Трансмастните киселини повишават лошия холестерол... Освен всичко друго, тъй като не могат да се разграждат, трансмастните киселини се имплантират, тоест те стават част от клетъчната структура на човека, а именно клетъчната мембрана, и разпознаваемостта на клетката към външни болестотворни агенти, в това число канцерогенни, е силно, силно занижена. Тоест имунната ни система е парирана, не можем да разпознаваме и организмът да се бори с елиминиране на болестотворни субстанции. Не на последно място от тях нашите деца станаха пълнички, защото те консумират тези захарни изделия... Най-голям е рискът за децата, защото техните адаптационни механизми за отбрана с вредителите на околната среда, за справяне с подобен род съставки, които са несвойствени за тези развиващи се организми, представете си какви щети нанасят. Минават, разбира се, и през плацентарната бариера и мозъчната бариера. Така че бременните жени, моля, да избират качествена натурални храни и въобще да забравят за лъскави опаковки, за такива с непрочетени от тях етикети..."

Специалистът апелира също потребителите да се откажат от имитиращите продукти, защото в тях няма нищо натурално, а просто някакъв пълнител, при това вреден или рисков за здравето.

Повече по тази и останалите теми може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00