Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Моника Секуловска: Не преяждайте по празниците, особено с яйца

Д-р Моника Секуловска
Снимка: болница Лозенец


Всичко на великденската трапеза ни изкушава, но поемането на прекалено много количество храна и газирани и алкохолни напитки може да доведе до проблеми. 

Как трябва да храним, кои са рисовите групи и как да посрещнем празника без проблеми със здравето сподели за БНР д-р Моника Секуловска, гастроентеролог в Университетска болница Лозенец:

"Преяждането по време на празниците често се комбинира и с консумация на алкохол, което може да доведе до тежки рефлуксни заболявания на хранопровода, различните видове язви, може да се стигне и до панкреатични кризи или жлъчно-каменна болест, увреждане на черния дроб.

При пациенти, които имат чревни заболявания и при консумация на по-суха храна може да се получи запек, възпалителни заболявания като дивертикулит.

Рисковите групи пациенти от преяждане са тези с дългогодишен рефлукс, с тежки гастрити, язва, с хеликобатерна инфекция, със жлъчно-каменна болост, с хроничен панкреатит, допълни още д-р Секуловска.

Според нея преяждането е опасно за всеки човек в дългосрочен план. Важно е приемът на храна и алкохол да бъде на малки порции.

Сиптомите на преяждането са подуване, газове, тежест, киселини, повръщане, пожълтяване, разстройство, фебрилитет, болки в панкреса, поясни още специалистът.

Най-големи проблеми може да ни досене преяждането с яйца, особено на жълтъка, а също е мазното месо. Козунаците също не са добре за пациенти с диабет и инсулинова резистентност.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна